Πώς μπορεί να έρθει ένα ηλεκτρικό Mazda MX-5 στο μέλλον


Η Mazda δεν αποκλείει ένα ηλεκτρικό MX-5 στο μέλλον, αλλά εξηγεί πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

  • ΦΩΤΟ: Mazda Newsroom
  • 13/10/2023

Η νέα γενιά του Mazda MX-5 παραμένει θερμική, αλλά με την αυτοκινητοβιομηχανία να παραμένει σε τροχιά εξηλεκτρισμού, η ιαπωνική μάρκα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την τάση.

Ο Kato Matsue, επικεφαλής κινητήρων της Mazda, μίλησε στο TopGear.com για το ηλεκτρικό μέλλον της μάρκας συνολικά.

Φυσικά, τέθηκε το ερώτημα για το ενδεχόμενο ενός MX-5 με ηλεκτρική «καρδιά», με τον Matsue να απαντά: «Είναι κι αυτή μία πιθανότητα. Οι βασικές αγορές στις οποίες στοχεύει το MX-5 είναι οι ΗΠΑ, η Ευρώπη κι η Ιαπωνία. Η Ιαπωνία έχει μείνει κάπως πίσω, αλλά η ζήτηση από την αγορά στρέφεται προς την κατεύθυνση του ηλεκτρισμού. Οπότε πρέπει να το λάβουμε κι αυτό υπόψη μας.

Και συνέχισε: «Ως το 2030, όλα μας τα προϊόντα θα έχουν μία μορφή ηλεκτρισμού. Αυτό σημαίνει πως και τα σπορ αυτοκίνητά μας είναι μέσα στο σχέδιο. Αλλά δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς θα έχουμε MX-5 με μπαταρίες στην αγορά.»

Φυσικά, η Mazda έχει τη φιλοσοφία του 'Jinba Ittai', δηλαδή της πλήρους αρμονίας ανάμεσα σε άλογο και αναβάτη, που στα αυτοκίνητα μεταφράζεται σε απόλυτη αρμονία ανάμεσα στο όχημα, που κατά παράδοση της εταιρείας πρέπει να είσαι πιο ελαφρύ και ευέλικτο γίνεται, και στον οδηγό.

Ένα ηλεκτρικό όχημα είναι εξ ορισμού πιο βαρύ και πιθανώς άχαρο λόγω των μπαταριών, με τον Matsue να εκφράζει τις ανησυχίες του: 

«Έχοντας κατά νου τη διαδικασία εξέλιξης των οχημάτων μας ως το 2030, επτά χρόνια δεν είναι πολλά. Δεν περιμένω η πυκνότητα της ισχύος στις μπαταρίες να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη από την τωρινή. Περιμένω να έχει βελτιωθεί, αλλά δεν περιμένω να βελτιωθεί τόσο. Δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα πολύ βαρύ MX-5. Αν το MX-5 ζυγίζει 1,5 τόνο, δεν είναι πραγματικό MX-5.»

Πηγή: TopGear.com