Πόσο ασφαλή είναι τα cabrio αμαξώματα;


Γενικότερα επικρατεί η άποψη πως τα ανοιχτά αμαξώματα υπολείπονται σε ασφάλεια σε σχέση με τα κλειστά.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 19/8/2020

Ωστόσο, μία νέα έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό ινστιτούτο οδικής ασφάλειας IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να νιώθει κανείς ανασφαλής σε ένα cabriolet. Τουναντίον, τα ανοιχτά αυτοκίνητα έχουν τέτοιες προδιαγραφές που σε περίπτωση ανατροπής αντέχουν περισσότερο.

Χαρακτηριστικό είναι πως τα cabrio έχουν μεγαλύτερο βάρος και αυτό ισχύει λόγω των έξτρα υλικών και των ειδικών ενισχύσεων του πλαισίου τόσο για να διατηρείται η ακαμψία του αμαξώματος όσο και για λόγους προστασίας από πλευρικές συγκρούσεις ή σε περίπτωση ανατροπής.

Πέραν τούτου το IIHS έλαβε υπόψη του σε έρευνα πως σε καταγεγραμμένα 16 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα τα μοιραία ατυχήματα με θανάτους που καταγράφηκαν ήταν 11% λιγότερα σε cabrio μοντέλα. Αντίστοιχα, οι τραυματισμοί ήταν 10% λιγότεροι.

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη άποψη που λέει πως τα cabrio αυτοκίνητα τα αγοράζουν οδηγοί με πιο ήπιο στιλ οδήγησης και ειδικότερα στις ΗΠΑ τα προτιμούν μεσήλικες και πάνω. Επίσης, τα ανοιχτά αυτοκίνητα τα απολαμβάνει κανείς με ιδανικές καιρικές συνθήκες και με τον ήλιο να λάμπει οπότε μειώνονται και ο κίνδυνος ατυχήματος από εξωγενείς παράγονες.