Πότε θα δούμε αυτοκίνητο με εξωτερικούς αερόσακους;


Η γερμανική εταιρία ZF πιστεύει πως σε περίπου δύο χρόνια θα λανσαριστεί η πατέντα που εξελίσσει εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 26/2/2019

Αυτοκίνητο με εξωτερικό αερόσακου έχουμε ήδη δει και αυτός είναι του καπό στα Volvo V40. Πρακτικά αυτός ο αερόσακος προστατεύει πεζούς. Στην περίπτωση της ZF μιλάμε για πολύ μεγαλύτερους πλαϊνούς που θα αναπτύσσονται κατά μήκος του αμαξώματος μέσα σε 100 milliseconds.

Οι εξωτερικοί αερόσακοι θα συνδυάζονται άψογα με οχήματα αυτόνομης τεχνολογίας. Η ZF κάνει λόγο μείωση του κόστους καθώς οι αερόσακοι θα συνεργάζονται με ήδη υπάρχον ηλεκτρονικό εξοπλισμό από τα σχετικά συστήματα υποβοήθησης (π.χ. αυτό της διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, τις κάμερες αναγνώρισης σύγκρουσης κ.α.).

Η ZF είχε παρουσιάσει την πιο πρόσφατη εξέλιξη των εξωτερικών αερόσακων σε ένα συμπόσιο που έγινε το Νοέμβριο στο Manheim της Γερμανίας. Έρευνες έδειξαν πως οι εξωτερικοί αερόσακοι μειώνουν έως 30% τις πιθανότητες τραυματισμού στην καμπίνα ενώ παράλληλα μειώνουν την σφοδρότητα επαφών σε δεύτερο χρόνο.