Προειδοποίηση Donald Trump προς Ευρωπαϊκή Ένωση


O Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump προειδοποίησε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται εκεί -άρα και στα αυτοκίνητα- εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 22/2/2019

Ο κ. Trump, μιλώντας σε δημοσιογράφους αμερικανικών ΜΜΕ, επισήμανε ότι οι συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διαρκείς και ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ είναι πολύ πιθανή. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Εάν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία, θα επιβάλλουμε δασμούς. Η Ε.Ε είναι πολύ σκληρή στο να συμφωνήσουμε».

Πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι ο κ. Trump είχε υποσχεθεί ότι δεν θα θέσει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που διατίθενται στις ΗΠΑ, προς το παρόν. Ωστόσο, έγινε γνωστό πως το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου έστειλε μια εμπιστευτική έκθεση στον Πρόεδρο της χώρας προτείνοντας να απειλήσει με την επιβολή δασμών έως 25% στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, χαρακτηρίζοντας τις εισαγωγές ως απειλή εθνικής ασφάλειας. Ο κ. Trump προσπάθησε να κατεβάσει τους τόνους λέγοντας: «Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά την έκθεση. Όμως, το σωστό αποτέλεσμα είναι να δούμε έαν μπορούμε να συμφωνήσουμε με την Ε.Ε.».

Θυμίζουμε ότι από τον περσινό Ιούλιο οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε ανακωχή σχετικά με την επιβολή των δασμών (που αφορούν στα γερμανικά αυτοκίνητα, κυρίως), όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Trump πριν από περίπου έναν χρόνο. Οι Ευρωπαίοι είχαν απαντήσει ότι σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή του, θα επιβάλλουν αντίστοιχους δασμούς ύψους 20 δις ευρώ στα αμερικανικά προϊόντα που εισάγονται στη Γηραιά ήπειρο.