Προσπάθειες για συνένωση Nissan – Honda!


Όπως αποκαλύπτεται, προς τα τέλη του 2019 υπήρξαν προσπάθειες από την Ιαπωνική κυβέρνηση για τη συνένωση των δύο μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 18/8/2020

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από «εσωτερικές πηγές» που όμως δεν κατονομάζονται και μίλησαν με δημοσιογράφους των Financial Times. Το τοπίο δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο, φαίνεται όμως ότι η Ιαπωνική κυβέρνηση ανησυχεί αρκετά για το σκάνδαλο που έχει προκύψει στη χώρα με τον πρώην πρόεδρο της Nissan, Carlos Ghosn.

Ενώ όσο αυτός βρισκόταν στο τιμόνι του ομίλου Renault – Nissan -  Mitsubishi τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλά, με τη σύλληψη αυτού σημειώθηκαν ισχυροί κλυδωνισμοί, σε βαθμό που να απασχολούν την Ιαπωνική κυβέρνηση. Υπό τον φόβο ότι η όλη συμμαχία βρισκόταν σε δοκιμασία, με σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθεί η Nissan εκτεθειμένη, διάφοροι αξιωματούχοι πρότειναν την εναλλακτική συνασπισμού με τη Honda, ώστε να γυρίσει σε ένα αμιγώς Ιαπωνικό -και πιο σταθερό- σχήμα.

Μέσα στον κύκλο των ανθρώπων που πρότειναν αυτή την ιδέα φαίνεται πως βρίσκονταν και σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Shinzo Abe. Εκ του αποτελέσματος, βέβαια, τίποτα τέτοιο δεν προχώρησε. Για την ακρίβεια δεν έφτασε ποτέ μια τέτοια πρόταση συνένωσης Nissan – Honda στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών. Οι άνθρωποι της Nissan συνέχιζαν να πιστεύουν στη συνεργασία με τη Renault, ενώ αυτοί της Honda διατηρούσαν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την κεφαλαιακή δομή της Nissan με τη Renault.

Ως εκ τούτου, ο καθένας συνέχισε να τραβάει το δρόμο του. για μεν τη Nissan, πριν από μερικούς μήνες ανακοίνωσε ένα νέο, μεγαλεπήβολο στρατηγικό σχεδιασμό με τη Renault. Η Honda, από την άλλη, συνεχίζει με τα δικά της πλάνα, ετοιμάζοντας το επόμενο Civic, που λογικά θα παρουσιαστεί το 2021, καθώς και το νέο HR-V, που θα ακολουθήσει το 2022.