Πρόστιμο στην Opel για τους κινητήρες ντίζελ


H Opel πλήρωσε πρόστιμο 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για την πώληση πετρελαιοκίνητων μοντέλων της τα οποία εξέπεμπαν υψηλότερο ποσό ρύπων από όσο ανακοίνωνε η εταιρεία. Ωστόσο, δεν σχετίζεται με κάποια παράνομη συσκευή στους κινητήρες της η οποία συνέβαλε σε αυτό.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 20/10/2021

Το θέμα προέκυψε έπειτα από έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία τής Φρανκφούρτης και αφορούσε στο Zafira του 2016 (φωτογραφίες). Όπως αποδείχτηκε, η Opel χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό το οποίο στην περίπτωση που η πίεση στο turbo ξεπερνούσε συγκεκριμένη τιμή ή η ταχύτητα κίνησης του οχήματος ήταν μεγαλύτερη από 145 km/h, απενεργοποιούσε το σύστημα επεξεργασίας καυσαερίων, ώστε να προστατεύεται ο κινητήρας.

Το 2018, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αρχή Μηχανοκίνητων Μεταφορών επέβαλε στην εταιρεία την υποχρεωτική ανάκληση των μοντέλων της τα οποία διέθεταν αυτό το λογισμικό και η Opel το αντικατέστησε με άλλο, τροποποιημένο. Όπως διαπιστώθηκε, τα αυτοκίνητα εξέπεμπαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ρύπων από αυτό που είχε δηλώσει επίσημα η εταιρεία στην Αρχή.

Η Εισαγγελία τής Φρανκφούρτης επέβαλε πρόστιμο 64,8 εκατομμυρίων ευρώ για τη συγκεκριμένη υπόθεση το οποίο πληρώθηκε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν. Εκπρόσωπος της Opel δήλωσε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο έκλεισε η υπόθεση «για παράβαση των υποχρεώσεων υποβολής έγγραφης τεκμηρίωσης στους πετρελαιοκινητήρες» και τόνισε ότι στην απόφαση για τη καταβολή του προστίμου δεν περιλαμβάνεται οποιαδήποτε κατηγορία για τη σκόπιμη ενέργεια ή για ποινικό αδίκημα, ιδίως για αυτό της απάτης.

Ο εκπρόσωπος της Opel διευκρίνισε, επίσης, ότι στην απόφαση για την επιβολή του προστίμου δεν υπάρχει αναφορά για την ύπαρξη παράνομης συσκευής στους κινητήρες χάρη στην οποία να μειώνεται σκόπιμα η εκπομπή ρύπων από αυτούς. Τέλος, με την καταβολή του προστίμου δεν θα υπάρξει περαιτέρω προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον της Opel και αποσύρονται οι κατηγορίες που υπήρχαν εναντίον έξι διευθυντών της για την υπόθεση.