Πρώτο πλύσιμο μετά από 43 χρόνια - Ένα Plymouth PJ ξαναζωντανεύει (video)


Αυτό το Plymouth PJ του 1935 πήγε επιτέλους για πλύσιμο, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, καθώς ήταν «κρυμμένο» σε έναν αχυρώνα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: AMMO NYC
  • 11/12/2022

Οι ΗΠΑ διαθέτουν μία από τις πιο επιδραστικές και ιστορικά «φορτωμένες» αυτοκινητοβιομηχανίες, με πάνω από 100 χρόνια ιστορίας. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτής βρίσκεται «κρυμμένο» σε αχυρώνες, αποθήκες, γκαράζ. ή ακόμα και δάση. Η σκουριά, το χώμα, η σκόνη και τα ανεπιθύμητα στοιχεία της φύσης καταλαμβάνουν το εσωτερικό και τα μηχανικά των οχημάτων, κάνοντας τη δουλειά αυτών που θέλουν να τα επαναφέρουν στη ζωή, εξαιρετικά απαιτητική.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ένα Plymouth PJ sedan του 1935, το οποίο παρέμενε ξεχασμένο σε έναν αχυρώνα. Όσον αφορά στην ιστορία του, το PJ πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '30, την ώρα που τοχρηματιστήριο και οι αγορές κατέρρεαν. Το αγοραστικό κοινό δεν είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, καθώς η κατάσταση στην Αμερική ήταν πολύ δυσμενής για τη μεσαία και εργατική τάξη.

Έτσι, η Chrysler αποφάσισε να παράγει ένα όχημα που θα ταίριαζε και θα ικανοποιούσε τις ανάγκες της συγκεκριμένης μερίδας ανθρώπων, η οποία αποτελούσε και την πλειοψηφία. Πάνω από350.000 μονάδες πωλήθηκαν, ενώ το Plymouth PJ ήταν -τότε- το μεγαλύτερο οικονομικό μοντέλο της αγοράς, του οποίου η κατανάλωση ήταν επίσης εξαιρετικά μικρή.

Το συγκεκριμένο Plymouth PJ «βολεύτηκε» σε έναν αχυρώνα το 1983, και παρέμεινε εκεί μέχρι να το ανακαλύψει η Ammo NYC, μία ομάδα λάτρεων της αυτοκίνησης και μηχανικών, οι οποίοι ήθελαν να ξανακάνουν τον κινητήρα του οχήματος να «τραγουδήσει». Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες του και τον παρουσιαστή του video, το PJ δεν είχε πλυθεί για περίπου 43 χρόνια.

Είναι φυσικό ότι το προπολεμικό όχημα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, με την Ammo NYC να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια και αρκετές ώρες λεπτομερούς δουλειάς, προκειμένου να επαναφέρει το PJ στην αρχική του κατάσταση. Τόσο το εσωτερικό και το εξωτερικό του, όσο και ο κινητήρας του, χρειάστηκαν αρκετές επιδιορθώσεις.

Για παράδειγμα, φαίνεται ότι η καμπίνα του 4θυρου sedan φιλοξένησε άλλα ζωντανά είδη κατά τη 40χρονη στάση του, με αποτέλεσμα αυτή να είναι σε αρκετά αηδιαστική κατάσταση. Οι ειδικοί της ομάδας κατάφεραν να καθαρίσουν το εσωτερικό του οχήματος, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω ζημιά. Ευτυχώς, και ο εξακύλινδρος κινητήρας του Plymouth PJ κατάφερε να παράγει ξανά τον χαρακτηριστικό του ήχο.

Δείτε το Plymouth PJ να ξαναζωντανεύει: