Προϋπολογισμός 2024: Παρατείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ στα ταξί


Το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού μονιμοποιεί τον μειωμένο συντελεστή 13% στις μεταφορές, εκτός από τα ταξί.

  • 20/11/2023

Το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού ετοιμάζεται να κατατεθεί την Τρίτη 21 Νοεμβρίου στη Βουλή, και στόχο έχει να ανακόψει το κύμα ακρίβειας που έχει «σαρώσει» τα νοικοκυριά και να στηρίξει τα εισοδήματα.

Την ίδια στιγμή, όμως, ο νέος προϋπολογισμός αναμένεται να λειτουργήσει ως «γέφυρα» από την δημοσιονομική χαλαρότητα που έφερε η πανδημία, στο... σφίξιμο του ζωναριού με την επαναφορά του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κυβέρνηση αποφάσισε να μονιμοποιήσει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές, εκτός από τα ταξί. Πιο αναλυτικά ο μειωμένος ΦΠΑ 13% θα καλύπτει τα εισιτήρια σε τρένο, τραμ, μετρό, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, επιβατικά πλοία και τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.

Ωστόσο, για τα ταξί αποφασίστηκε να δοθεί εξάμηνη παράταση στον μειωμένο συντελεστή 13% και θα ισχύει μέχρι το τέλος Ιουνίου 2024. Στη συνέχεια ο συντελεστής θα επανέλθει στο 24%.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγες ημέρες, όταν αναρτήθηκε το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», οι οδηγοί ταξί ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΑΤΑ: «Δεν χορηγείς Depon σε έναν βαριά ασθενή - Το ταξί είναι λίγο πριν την εντατική»

Έρευνα: Tα «κενά» χιλιόμετρα που διανύει καθημερινά ένα ταξί

Ποιο είναι το ημερήσιο κόστος λειτουργίας ενός ταξί στην Αττική