PSA-FCA: Αλλάζουν οι όροι για την ενοποίηση των δύο ομίλων


Όπως φαίνεται, λόγω της πανδημίας του Κορωνοϊού οι PSA και FCA αναθεώρησαν τους όρους της προγραμματισμένης συγχώνευσής τους έτσι ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα από την κρίση.  

  • Μιχαλης Κατωποδης
  • 15/9/2020

Πιο συγκεκριμένα, η PSA, των Peugeot - Citroen, θα διατηρήσει το μερίδιό της στον προμηθευτή ανταλλακτικών Faurecia, ενώ η FCA (Fiat - Chrysler) θα μειώσει το μερίδιο της σε μετρητά, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι κινήσεις αυτές θα βοηθήσουν αμφότερους στην ισορροπία τους στην αγορά, καθώς φέτος οι πάντες και τα πάντα έχουν δοκιμαστεί, βιώνοντας πρωτοφανείς καταστάσεις.

Η ακύρωση του spin-off του 46% μεριδίου της στη Faurecia αναμένεται να βοηθήσει το γαλλικό όμιλο στις επόμενες κινήσεις του. Ενδεικτικά, η Faurecia κεφαλαιοποιήθηκε στα 5,9 δισεκατομμύρια ευρώ κατά το κλείσιμο της αγοράς, της Δευτέρας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο CEO της PSA, Carlos Tavares, «Με αυτό το νέο αποφασιστικό ορόσημο, κινούμαστε όλοι μαζί προς τον στόχο μας, στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, με ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές για την Stellantis». Stellantis είναι το όνομα που επιλέχθηκε για τη νέα εταιρία που θα προκύψει από τη συνένωση των δύο ομίλων.

Από την πλευρά της, η FCA θα μειώσει σε 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ το τμήμα μετρητών ενός ειδικού μερίσματος που οι μέτοχοι της πρόκειται να λάβουν σύμφωνα, με τους όρους της συμφωνίας συγχώνευσης. Σε αυτή την κίνηση τοποθετήθηκε αντίστοιχα ο SEO του ομίλου, Mike Manley. «Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί ένα επιπλέον, ισχυρό μήνυμα κοινής αποφασιστικότητας να διασφαλίσει ότι η Stellantis διαθέτει όλους τους πόρους που χρειάζονται για να εφαρμόσει τα μοναδικά της στοιχεία, τις δημιουργικές της ενέργειες και πολλές ευκαιρίες για τη δημιουργία μίας ανώτερης αξίας, για όλους τους μετόχους μας».

Πλέον οι δύο όμιλοι δηλώνουν πως οι ετήσιες εκτιμώμενες συνέργειες από τη συγχώνευση τους δείχνουν πλέον πάνω από τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με μια αρχική εκτίμηση που έκανε λόγο για 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εάν όλα πάνε καλά, το πλάνο προβλέπει την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας εντός του πρώτου τριμήνου του 2021.