Ψυχρός Πόλεμος: Οι Ρώσοι «χτίζουν» τη δική τους Tesla


H μοναρχία επιστρέφει στη Ρωσία όχι ως μια νέα μορφή πολιτεύματος αλλά ως ένας κατασκευαστής ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έχει βάλει στο στόχαστρό του την αλλόθρησκη Tesla.

  • 11/11/2020

Ημέρες Ψυχρού Πολέμου πρόκειται να ζήσει η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία μετά και την αποκάλυψη ότι μια ρωσική εταιρεία, η οποία ακούει στο όνομα «Monarch» φιλοδοξεί να χτυπήσει την Tesla, κατασκευάζοντας τα δικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Υπό άλλες συνθήκες η είδηση θα περνούσε στα ψιλά γράμματα, ωστόσο, με δεδομένο το μέγεθος της ρωσικής αγοράς και της οικονομικής δύναμης των Ρώσων ολιγαρχών, το απατηλό όνειρο ενός Ρώσου Elon Musk, όχι μόνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα αλλά να αποκτήσει διαστάσεις… success story.

Το Monarch Concept, το οποίο θα οδηγήσει στο πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής των Ρώσων, θα διαθέτει μήκος 5,0 μέτρων και πρόκειται να βασιστεί σε μια νέα πλατφόρμα που εξελίχθηκε από τη ρωσική φίρμα.

Το εντυπωσιακό σε διαστάσεις και προδιαγραφές sport sedan θα προσφέρεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, με την πρώτη (S 200) να αποδίδει 272 ίππους και να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5 δευτερόλεπτα και τη δεύτερη (S 400) να φτάνει τους 544 ίππους και να ολοκληρώνει τη διαδικασία σε 3,2 δευτερόλεπτα.

Διαφορές ανάμεσα στις δύο εκδόσεις εντοπίζονται και στη ενεργειακή χωρητικότητα των μπαταριών, με το S 200 να έχει στη διάθεσή του 60 kWh εξασφαλίζοντας αυτονομία 372 χιλιομέτρων, ενώ το ισχυρότερο S 400 θα διαθέτει μπαταρίες 80 kWh και αυτονομία 407 χιλιομέτρων.

Ο αρχικός σχεδιασμός της Monarch προβλέπει την κατασκευή 10 αυτοκινήτων που θα διατεθούν σε επιλεγμένους πελάτες, οι οποίοι μάλιστα θα χρειαστεί να καταβάλλουν περίπου 150.000 δολάρια ώστε να αποκτήσουν τη βασική έκδοση του ηλεκτροκίνητου σεντάν.

Στη συνέχεια, βέβαια, όταν και οι δύο εκδόσεις του αυτοκινήτου θα περάσουν στη ευρεία παραγωγή, οι τιμές τους θα αποκλιμακωθούν ξεκινώντας από τα… μόλις 58.100 δολάρια.

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάποιο χειροπιαστό δείγμα γραφής του ηλεκτροκίνητου Monarch πέρα από ένα πρωτόλειο σχεδιαστικό concept το οποίο απέχει και μάλιστα σημαντικά από τη γραμμή παραγωγής.

Είτε λοιπόν οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να κρατήσουν τα χαρτιά τους κλειστά, παίζοντας πολύ καλά το παιχνίδι της… κάλυψης-απόκρυψης, είτε πίσω από τις προαναγγελίες της παγκοσμίως άγνωστης Monarch δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από τις φρούδες ελπίδες της Μόσχας να κοιτάξει στα μάτια τους τεχνολογικούς κολοσσούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.