Rolls-Royce: Όλα τα τρέχοντα μοντέλα θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030


Ο CEO της Rolls-Royce εξηγεί τα σχέδια της εταιρείας και πως μετά τη Spectre του 2023 πρόκειται να ακολουθήσουν οι ηλεκτρικές εκδόσεις των Phantom, Cullinan και Ghost.

  • 2/2/2022

Η Rolls-Royce θα λανσάρει το πρώτο της EV, την Spectreτο 2023, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν οι πλήρως ηλεκτρικοί διάδοχοι του SUV Cullinan, της Ghost και της Phantom.

Η πολυτελής βρετανική φίρμα μετά την ανακοίνωση ότι πούλησε περισσότερα αυτοκίνητα το 2021 στην 117χρονη ιστορία της πρόκειται να αντικαθιστά κάθε τρέχον μοντέλο της με ένα ηλεκτρικό, καθώς προχωρά στον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας της έως το 2030.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ η βρετανική εταιρεία θα ανανεώσει την τρέχουσα γκάμα της τα επόμενα χρόνια, δεν θα λανσάρει άλλα μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθιστώντας την Ghost την τελευταία βενζινοκίνητη Rolls-Royce που θα παρουσιαστεί.

Ο CEO της Rolls-Royce, Torsten Müller-Ötvös, τόνισε πως η σχεδιαζόμενη απαγόρευση της βρετανικής κυβέρνησης για τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων με θερμικούς κινητήρες από το 2030 είναι ένα ιδιαίτερο κίνητρο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό: «Δεν οδηγούμαστε μόνο από νομικούς λόγους. Οδηγούμαστε επίσης από την αρκετά νεαρή πελατεία μας σε όλο τον κόσμο και βλέπουμε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζητούν ενεργά μια ηλεκτροκίνητη Rolls-Royce».

Ο μέσος όρος ηλικίας των αγοραστών μιας Rolls-Royce έχει πέσει απότομα τα τελευταία χρόνια στα μόλις 43 έτη και ο Müller-Ötvös σημειώνει ότι «πολλοί από τους πελάτες μας έχουν ήδη ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είτε είναι Tesla, BMW ή κάποιο άλλο μοντέλο», και έτσι έχουν εμπειρία όσον αφορά τη λειτουργία των φορτιστών και την εμβέλεια.

Δεν θα αποκάλυπτε φυσικά τις βασικές τεχνικές λεπτομέρειες των μελλοντικών ηλεκτρικών οχημάτων της Rolls-Royce, πέρα από την επιβεβαίωση ότι «όλο το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας θα ηλεκτροδοτηθεί». Το πρόγραμμα δοκιμών των 150 εκατομμυρίων μιλίων του Spectre αναμφίβολα θα βοηθήσει σημαντικά την ανάπτυξη των μελλοντικών ηλεκτρικών μοντέλων, επιταχύνοντας τον χρόνο παράδοσης κάθε οχήματος που βασίζεται στην νέα αρχιτεκτονική “Architecture of Luxury”.

O εξηλεκτρισμός ολόκληρου του χαρτοφυλακίου, όπως είπε ο Müller-Ötvös, είναι «ένα τεράστιο έργο για μια σχετικά μικρή εταιρεία», αλλά η απαιτούμενη επένδυση δεν θα μεταφραστεί αυτόματα σε ακριβότερα αυτοκίνητα, τονίζοντας ότι η Spectre που θα φτάσει στην αγορά το 2023 θα κοστολογείται ανάλογα με τη θέση της στην αγορά και όχι με το κινητήριο σύνολο.