Σαγιονάρες και οδήγηση: Τι προβλέπει ο ΚΟΚ, ποιο είναι το πρόστιμο


Ετοιμάζεστε για παραλία και αφήνετε τα παπούτσια σας στο σπίτι; Δείτε σε τι «μπελάδες» μπορεί να μπείτε, σε περίπτωση που οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 22/7/2023

Το καλοκαίρι βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του, ο υδράργυρος έχει αρχίσει να «χτυπάει» κόκκινο τις τελευταίες ημέρες στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η άνοδος της θερμοκρασίας μάς κάνει να θέλουμε όσο τίποτε άλλο να πάμε στις παραλίες.

Η έντονη ζέστη φέρνει ανάλαφρο ντύσιμο, το οποίο «επεκτείνεται» και στο κομμάτι της υπόδησης. Τα κλειστά παπούτσια αποτελούν παρελθόν για τη συντριπτική πλειοψηφία που πηγαίνει για μπάνιο. Μια επιλογή που φαντάζει αυτονόητη, άλλωστε ποιος θέλει να γεμίσουν με άμμο;

Ωστόσο, στη μετάβαση για τις παραλίες, «μεσολαβεί» η οδήγηση. Και σε αυτή την περίπτωση, οι παντόφλες, οι σαγιονάρες και τα πέδιλα μπορεί να αποδειχθούν επιλογή που «κρύβει κινδύνους» για την ασφάλεια.

Ο λόγος; Αφενός δεν δίνουν την ίδια «απόλυτη» αίσθηση των πεντάλ σε σχέση με ένα κλειστό παπούτσι – το ίδιο ισχύει και όταν οδηγούμε ξυπόλητοι - και αφετέρου μπορούν να «σφηνώσουν» στιγμιαία ανάμεσα στα πεντάλ ή να βρεθούν κάτω από αυτά, με το πέλμα να μένει στην πάνω πλευρά.

Ακόμα και αν αυτό μπορεί να μη συμβαίνει συχνά ή να διαρκεί για κλάσματα του δευτερολέπτου (ή έστω για 1-2 δευτερόλεπτα), σε οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση, μια καθυστέρηση στο φρενάρισμα ή στην αναγκαία επιτάχυνση, μπορεί να συμβάλλει στην πρόκληση ατυχήματος.

Η επιλογή, λοιπόν, σαγιονάρας ή παντόφλας μπορεί να αποδειχθεί «επικίνδυνη». Είναι όμως και παράνομη; Η αλήθεια είναι - και αυτό μπορεί να θεωρηθεί και παράδοξο - ότι στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει ξεκάθαρη και ονομαστική αναφορά σε αυτά. Παρόλο που προβλέπονται άρθρα για τους οδηγούς, για τη συμπεριφορά τους προς τους πεζούς, αλλά και προς τα αστυνομικά όργανα και τους σχολικούς τροχονόμους.

Η μόνη αναφορά που ταιριάζει στην περίπτωση είναι αυτή του Άρθρου 13 («Οδηγοί»), στην παράγραφο 2, όπου αναφέρεται επί λέξει: «Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενης άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεων του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας».

Άρα, υπόκειται στην κρίση του αστυνομικού που θα κάνει τον έλεγχο να αποφασίσει αν η οδήγηση με σαγιονάρες ή παντόφλες δεν επιτρέπει στον οδηγό «να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του».

Σε περίπτωση που βεβαιωθεί παράβαση, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για 30 ημέρες. «Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράγραφος 6 του (ίδιου) Άρθρου 13.