Σε δημοπρασία η Ferrari 410 Sport Spider των Fangio και Shelby


Αυτή η σπάνια και με σημαντική ιστορία Ferrari 410 Sport Spider του 1955 που οδήγησαν τόσο Juan Manuel Fangio όσο και ο Carroll Shelby πρόκειται να δημοπρατηθεί τον ερχόμενο Αύγουστο από τον οίκο «RM Sotheby’s».

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 28/6/2022

Το 1955, ο Enzo Ferrari έβαλε ως στόχο να κερδίσει και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Sportscar εκείνης της χρονιάς. Για το λόγο αυτό έπρεπε να δημιουργήσει ένα νέο ανταγωνιστικό όχημα ώστε να τα καταφέρει.

Έτσι, οι μηχανικοί του πήραν το σασί από τη Ferrari 375 Plus, με την οποία η Scuderia είχε κερδίσει στο Le Mans το 1954, και δημιούργησαν ένα καινούργιο το οποίο ονομάστηκε «Tipo 519/C». Αυτό αποτέλεσε τη βάση για την 410 Sport Spider, το καινούργιο αγωνιστικό της ιταλικής ομάδας.

Η 410 Sport Spider σχεδιάστηκε από τον Sergio Scaglietti, καθώς ο «Commendatore» του ανέθεσε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό αλλά όμορφο αμάξωμα. Το νέο αγωνιστικό της Ferrari είχε V12 κινητήρα, χωρητικότητας 4.962 cc και απέδιδε 385 PS. Ο Richie Ginther, Ο Αμερικανός οδηγός αγώνων που τρέξει και με Ferrari είχε δηλώσει ότι ο Enzo είχε πει: «Αυτή είναι η καλύτερη Ferrari που κατασκεύασα ποτέ».

Η ιταλική ομάδα σκόπευε να συμμετέχει με την 410 Sport Spider και στον αγώνα Carrera Panamericana, στο Μεξικό. Ωστόσο, ο αγώνας ακυρώθηκε για το 1955 και τελικά συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αγώνων Sportscar της επόμενης χρονιάς (1956).

Η Ferrari κατασκεύασε μόνο δύο 410 Sport Spider με τα συγκεκραμένα τεχνικά χαρακτηριστικά κινητήρα και μέγιστης ισχύος. Η εικονιζόμενη, δηλαδή αυτή που πρόκειται να δημοπρατηθεί, έχει τον κωδικό «0598 CM» και αρχικά την οδήγησαν οι Juan Manuel Fangio και Eugenio Castellotti στον αγώνα 1.000 χιλιομέτρων τους Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), αλλά εγκατέλειψαν.

Μετά τον αγώνα, το αυτοκίνητο επέστρεψε στο Maranello και το αγόρασε ο John Edgar για την ομάδα του (Team Edgar). Τότε, οδηγός σε αυτή ήταν ο Carroll Shelby ο οποίος κέρδισε σε πολλούς αγώνες. Το 1960 ο Edgar απέσυρε την 410 Sport Spider από τους αγώνες και την πούλησε. Έκτοτε αυτή η μοναδική Ferrari είχε κάμποσους ιδιοκτήτες και πλέον αναζητά τον καινούργιο που θα αναλάβει να τη διατηρήσει στον χρόνο.