Σε δημοπρασία το τελευταίο Saab παραγωγής


Πρόκειται για ένα 9-3 Aero του 2014 το οποίο με κάποιον τρόπο κατάφερε να γλιτώσει από την αναστάτωση που οδήγησε στο τέλος της σουηδικής εταιρίας.

  • KEIMENO: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 8/6/2019

H Saab όπως την γνωρίζαμε έχει πάψει εδώ και καιρό να υπάρχει, ανήκοντας ως όνομα σε μία κινέζικη εταιρία ονόματι National Electric Vehicle Sweden η οποία κάποια στιγμή θέλησε να χρησιμοποιήσει την "σφραγίδα" σε κάποια ηλεκτρικά της μοντέλα. 

Η σουηδική Saab πάντως όπως την γνωρίσαμε, αφού πέρασε από διάφορες περιπέτειες με την GM, σταμάτησε να λειτουργεί και τυπικά το 2011. Η εταιρία συνέχισε να λειτουργεί από το 2013 και για λίγους μήνες μέσα στο 2014, βγάζοντας στην αγορά κανονικά Saab.  Από εκεί μας έρχεται το τελευταίο αυτοκίνητο που παρήγαγε η ιστορική μάρκα, και το οποίο βγαίνει σε δημοπρασία τις επόμενες ημέρες.

Πρόκειται για ένα 9-3 Αero του 2014, με 220 άλογα, αυτόματο κιβώτιο και ασημί χρώμα. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που θα το χρησιμοποιούσαν για crash test όμως τελικά η εταιρία σταμάτησε να λειτουργεί και έτσι έμεινε στις αποθήκες με μόλις 5 χιλιόμετρα στο οδόμετρό του. 

Το τελευταίο "αληθινό" Saab βγαίνει σε δημοπρασία από την κινέζικη NEVS και είναι ένα από τα μόλις 420 που κατασκευάστηκαν στην τελευταία φάση λειτουργίας της εταιρίας υπό τον έλεγχο πια των Κινέζων. Θα εκτεθεί για λίγο στο Μουσείο Αυτοκινήτων της Saab, στο Trollhattan και η πώλησή του θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στην χρονιά.

Τώρα πόση αξία μπορεί να έχει ένα Saab 9-3, έστω και το τελευταίο μιας ιστορικής μάρκας, μόνο ένας φανατικός της εταιρίας θα μπορούσε να αξιολογήσει.