Σε πλήρη εξέλιξη επιχείρηση «σκούπα» του Δήμου Αθηναίων για εγκαταλελειμμένα οχήματα


Η Δημοτική Αρχή την τελευταία διετία μετακίνησε απ’ τους δρόμους περισσότερα από 3.800 ακινητοποιημένα οχήματα. Σε ποιο τηλέφωνο μπορείτε να απευθυνθείτε για καταγγελίες.

  • 8/11/2021

Μετά από ενημέρωση του Δήμου Αθηναίων γνωστοποιήθηκε ότι τους τελευταίους μήνες προχωρά με γοργούς ρυθμούς η προσπάθεια για να «ανασάνουν» οι δρόμοι της πρωτεύουσας από εγκαταλελειμμένα οχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τα τελευταία 2 χρόνια έχουν απομακρυνθεί από δρόμους και πεζοδρόμια 2.255 αυτοκίνητα και 1.607 δίκυκλα, συνολικά 3.862 οχήματα.

Δύο είναι οι λόγοι που το Τμήμα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου, το οποίο είναι υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία, έχει ανεβάσει ρυθμούς απομακρύνοντας κατά μέσο όρο 160 οχήματα μηνιαίως. Ο πρώτος και σημαντικότερος είναι οικολογικός μιας και ένα όχημα που έχει καιρό να κινηθεί αποτελεί σημαντική πηγή ρύπανσης. Κατά συνέπεια όπως ορίζεται από το Π.Δ 116/2004 (ΦΕΚ 81/Α΄/5-3-2004) τα οχήματα που αποσύρονται παραδίδονται σε εγκεκριμένο σύστημα συλλογής Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (Ο.Τ.Κ.Ζ.) και ανακυκλώνονται μέχρι και στο 98% των υλικών του καθενός! Ο δεύτερος λόγος είναι οι όλο και λιγότερες διαθέσιμες θέσεις παρκαρίσματος, που έχει μετατρέψει την διαδικασία στάθμευσης για τους κατοίκους των 7 Δημοτικών Κοινοτήτων σε καθημερινό «πονοκέφαλο».

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Αθηναίων η συγκεκριμένη διαδικασία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με τον ίδιο ρυθμό. Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι (ελεγκτές-καταγραφείς) θα εκτελούν αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας καθημερινές αυτοψίες εντοπίζοντας και καταγράφοντας εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Για καταγγελίες οι δημότες μπορούν να καλούν στον τετραψήφιο αριθμό 1595 ή στο 210 3470763, καθώς και στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα ή στην Δημοτική Αστυνομία.