Σε πρώτη προβολή το νέο Kia EV9 Concept


Επίσημη παρουσίαση για το Kia EV9 Concept, τον προάγγελο του επερχόμενου μεγάλου ηλεκτρικού SUV της Kia, του EV9 που θα δούμε το 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 18/11/2021

Το Kia EV9 Concept κάνει την επίσημη πρεμιέρα του στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Los Angeles και δεν είναι άλλο από τον προάγγελο του επερχόμενου μεγάλου ηλεκτρικού SUV της Kia, του EV9 που θα περάσει στην παραγωγή το 2024.

Η εντυπωσιακά γωνιώδης εμφάνιση του μήκους 4,928 μέτρων τεράστιου αμαξώματος ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά στο εξωτερικό, αλλά εντός ακολουθείται ένα τελείως διαφορετικό μοτίβο με ένα άκρως μινιμαλιστικό εσωτερικό με απαλές γραμμές.

Η Kia  λέει ότι η εξωτερική σχεδίαση με τις αιχμηρές άκρες εμπνέεται από τα σχήματα των κρυστάλλων και των βράχων. Ως είθισται στα ηλεκτρικά EV οχήματα, δεν χρειάζεται το άνοιγμα της παραδοσιακής μάσκα και στη θέση της υπάρχει μια ράβδος στο χρώμα του αμαξώματος, ενώ τα φώτα αποτελούνται από πολλά LED στοιχεία σε τετράγωνο σχήμα. Στις εξωτερικές άκρες τους δε, υπάρχουν κάθετα φώτα ημέρας. Στο πίσω μέρος συνεχίζεται το γωνιώδες σχήμα με τα πίσω φώτα σε σχήμα Υ να ξεχωρίζουν.

Το καπό διαθέτει εγκατεστημένο ένα ηλιακό πάνελ κοντά στη βάση του παρμπρίζ για να φορτίζει τις μπαταρίες εν κινήσει, ενώ οι εξωτερικοί καθρέφτες έχουν αντικατασταθεί από κάμερες. Οι πόρτες είναι αντίθετα ανοιγόμενες και άλλη μία μοναδική πινελιά είναι οι αναδιπλούμενες ράγες οροφής που μετακινούνται όταν δεν χρησιμοποιούνται για να βελτιώνουν την αεροδυναμική.

Το εσωτερικό του EV9 Conceptακολουθεί μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία, αφού λείπουν οι αιχμηρές γωνίες. Εδώ η εικόνα είναι απόλυτα μινιμαλιστική και λιτή. Ο οδηγός έχει μπροστά του μια οθόνη 27 ιντσών που διατρέχει όλο το ταμπλό. Μια πανοραμική γυάλινη οροφή αφήνει άφθονο φυσικό φως να περάσει στο εσωτερικό.

Η πλήρως διαμορφώσιμη και μετασχηματιζόμενη καμπίνα περιλαμβάνει τη δυνατότητα περιστροφής των καθισμάτων της πρώτης σειράς και αναδίπλωσης της δεύτερης σειράς. Εναλλακτικά, τα καθίσματα της τρίτης σειράς μπορούν να γυρίσουν προς τα πίσω και να κοιτάζουν προς τα έξω από την πόρτα του χώρου αποσκευών.

Η Kia  λέει μάλιστα ότι η καμπίνα χρησιμοποιεί υλικά όπως ανακυκλωμένα δίχτυα για το δάπεδο. Τα καθίσματα περιέχουν υλικά από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια και ανακυκλωμένες ίνες από μαλλί.

Το Kia EV9 Concept είναι στενά συγγενικό μοντέλο με το επίσης πρόσφατα παρουσιασμένο πρωτότυπο ηλεκτρικό SUV της Hyundai, το SEVEN concept. Επομένως, έχουν πολλά κοινά τεχνικά στοιχεία με βασικότερο την ηλεκτρική πλατφόρμα Electric-Global Modular Platform (E-GMP) του Ομίλου Hyundai, στην οποία χτίστηκε και το Ioniq 5. Η Kia λέει ότι η μέγιστη αυτονομία του EV9 Concept φτάνει τα 483 χιλιόμετρα. Η φόρτιση από το 10 στο 80% διαρκεί 20 έως 30 λεπτά με ταχυφορτιστή ισχύος 350 kW.