Σέρρες: Βγήκε να τοποθετήσει το τρίγωνο και σκοτώθηκε – Η συσκευή που θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο


Στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι θάνατοι οδηγών που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν το προειδοποιητικό τρίγωνο και έτσι πήραν την απόφαση να κάνουν υποχρεωτική τη χρήση μιας νέας συσκευής. 

  • 15/5/2023

Βαρύ πένθος έχει σκεπάσει την πόλη των Σερρών από τον θάνατο του εκπαιδευτικού Δημήτρη Χατζηαγοράκη το μεσημέρι της Κυριακής, στο 35ο km του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά-Σερρών-Προμαχώνα.

Όλα ξεκίνησαν όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο 61χρονος προσέκρουσε σε τσιμεντένιο διαχωριστικό διάζωμα και ακινητοποιήθηκε. Ο εκπαιδευτικός δεν τραυματίστηκε από τη σύγκρουση ωστόσο βγήκε από το αυτοκίνητο για να τοποθετήσει το τρίγωνο ασφαλείας και να προειδοποιήσει τους άλλους οδηγούς. Δυστυχώς, όμως, επιστρέφοντας ξανά στο αυτοκίνητό του ένα όχημα τον παρέσυρε κόβοντας το νήμα της ζωής του.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ o Δημήτρης Χατζηαγοράκης, ο οποίος ήταν διευθυντής την τελευταία δεκαετία στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, ενώ πριν από λίγες μέρες στο σχολείο του είχε πραγματοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία άσκηση πυρκαγιάς - εκκένωσης την οποία συντόνισε ο ίδιος.

Με αφορμή αυτό το τραγικό συμβάν θυμίζουμε ότι στην στην Ισπανία οι αρχές έχουν ήδη λάβει την απόφαση να καταργήσουν οριστικά από την 1/1/2026 το κλασικό τρίγωνο και στη θέση του μπει ένα συνδεδεμένο φως έκτακτης ανάγκης το οποίο τοποθετείται στην οροφή του αυτοκινήτου. Με αυτή τη συσκευή ο οδηγός δεν χρειάζεται να βγει από το ακινητοποιημένο όχημα και να περπατήσει πάνω στο οδόστρωμα βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του.

Οι Ισπανοί πήραν αυτή την απόφαση βλέποντας τα τελευταία χρόνια να αυξάνονται οι θάνατοι οδηγών που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν το τρίγωνο. Συγκεκριμένα από το 2018 έως και το 2020 συνολικά 42 άνθρωποι τραυματίστηκαν θανάσιμα ακριβώς για αυτό τον λόγο.

To φως έκτακτης ανάγκης V16, όπως ονομάζεται, έχει πάρει έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Κυκλοφορίας της Ισπανίας και αυτή τη στιγμή «συνυπάρχει» μαζί με το παραδοσιακό τρίγωνο μέχρι να έρθει στιγμή όπου οι οδηγοί θα πρέπει να το έχουν υποχρεωτικά στο αυτοκίνητό τους.

Το V16 διαθέτει κίτρινο φως LED που αναβοσβήνει και είναι ορατό σε απόσταση 1 km, αλλά και μαγνήτη προκειμένου να μπορεί να τοποθετείται εύκολα στην οροφή του αυτοκινήτου και να μην υπάρχει περίπτωση να πέσει λόγω του αέρα. Επιπλέον, διαθέτει GPS μέσω κάρτας SIM και συνδεσιμότητα με το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας.

Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση ακινητοποίησης οχήματος λόγω βλάβης ή σύγκρουσης με άλλο όχημα, το σύστημα ενημερώνει τα υπόλοιπα συνδεδεμένα αυτοκίνητα αλλά και στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας, προκειμένου να εμφανίζεται το κατάλληλο μήνυμα στις ηλεκτρονικές πινακίδες που υπάρχουν στο οδικό δίκτυο.