Τελικά η συσκευή που θα αντικαταστήσει το τρίγωνο δεν είναι τόσο φθηνή όσο περιμέναμε


Το ανακλαστικό, προειδοποιητικό, τρίγωνο των αυτοκινήτων δίνει τη θέση του σε συσκευή που συνδέεται με το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: HELP FLASH / ΑΡΧΕΙΟ
  • 2/2/2023

Πριν από λίγες μέρες σας είχαμε παρουσιάσει την απόφαση των ισπανικών αρχών για κατάργηση του προειδοποιητικού τριγώνου στα αυτοκίνητα και την αντικατάστασή του με ένα φως έκτακτης ανάγκης. Πλέον, αυτό είναι διαθέσιμο, από μεγάλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (και όχι μόνο).

Από την 1η Ιανουαρίου του 2026 όλα τα αυτοκίνητα που κινούνται στους ισπανικούς δρόμους θα πρέπει να έχουν ένα συνδεδεμένο φως έκτακτης ανάγκης, το οποίο οι οδηγοί θα τοποθετούν στην οροφή του οχήματος σε περίπτωση ακινητοποίησης για οποιοδήποτε λόγο (βλάβη, ατύχημα κλπ). Το κλασικό ανακλαστικό τρίγωνο καταργείται.

Μάλιστα, το φως έκτακτης ανάγκης V16 συνυπάρχει ήδη με το τρίγωνο όλο αυτό το διάστημα, καθώς υπήρχαν κάποιες συσκευές στην ισπανική αγορά, χωρίς όμως τη δυνατότητα σύνδεσης με το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας της ισπανικής τροχαίας.

Πλέον αυτό αλλάζει. Η Vodafone ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Help Flash IoT, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη σχετική πλατφόρμα της Γενικής Διεύθυνσης Κυκλοφορίας του ισπανικού Υπουργείου Εσωτερικών. Το ανέπτυξε σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία, Netum Solutions και το προσφέρει εδώ και λίγες μέρες σε τιμή-γνωριμίας 49,95 ευρώ.

Η προσφορά είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Από εκεί και πέρα, η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 59,95 ευρώ και περιλαμβάνει συνδεσιμότητα με το δίκτυό της για 12 χρόνια. Η Vodafone είχε ανακοινώσει, από τα μέσα του 2021, την πρόθεσή της να κατασκευάσει τη συγκεκριμένη συσκευή και πλέον το έκανε πραγματικότητα.

Αξιοποιώντας το δίκτυό της στην Ισπανία, συνδέει το μαγνητικό «φάρο» έκτακτης ανάγκης, ο οποίος διαθέτει κάρτα SIM ειδικής τεχνολογίας, με την πλατφόρμα DGT 3.0 του ισπανικού κέντρου διαχείρισης κυκλοφορίας, προκειμένου να προσφέρονται real-time ενημερώσεις για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Σε περίπτωση ατυχήματος ή βλάβης, όταν η συσκευή ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού, στέλνει ειδοποίηση στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας και μέσω GPS εντοπίζεται η ακριβής τοποθεσία. Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι πληροφορίες που αποστέλλονται θα είναι ανώνυμες και δε θα περιλαμβάνουν το όνομα του οδηγού, την πινακίδα του οχήματος ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό δεδομένο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταυτοποίηση του χρήστη.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Vodafone, η συσκευή εναρμονίζεται με τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οδική ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή, η απόφαση για αντικατάσταση του παραδοσιακού τριγώνου από το φως έκτακτης ανάγκης ισχύει μόνο στην Ισπανία. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το μέτρο αυτό να επεκταθεί στο μέλλον και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως από τη στιγμή που μια τέτοια συσκευή έχει δυνατότητες συνδεσιμότητας με τα κέντρα διαχείρισης κυκλοφορίας. Αυτά, με τη σειρά τους, θα μπορούν να προσφέρουν real-time ενημέρωση μέσω εφαρμογών σε κινητά ή σημάνσεων σε «έξυπνες» πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που υπάρχουν στους δρόμους.