ΣΟΚ: Η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται μόνο πάνω από 50%! (video)


Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στη χώρα μας δεν μπορούν να εντοπίσουν χαμηλότερα ποσοστά νοθείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 11/8/2022

Η νοθεία στα καύσιμα απασχολεί τους Έλληνες οδηγούς, που ελπίζουν στην καταπολέμηση του φαινομένου από το κράτος. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, οι έλεγχοι των αρμόδιων αρχών μπορούν να εντοπίσουν νοθευμένα καύσιμα στα πρατήρια μόνο αν το ποσοστό της νοθείας υπερβαίνει το 50%!

«Πρέπει να σας πω ότι ο έλεγχος των πρατηρίων είναι πάρα πολύ δύσκολος τεχνικά. Πρώτα απ' όλα η νοθεία στα καύσιμα γίνεται με πολύ εξελιγμένο, τεχνικά, τρόπο, που - και εγώ δεν το ήξερα - πρέπει να έχει πάνω από 50% νοθεία για να το πιάσουν οι τεχνικοί μας έλεγχοι! Άρα αν κάνει 40% νοθεία δεν το πιάνεις! Είναι πολύ δύσκολο. Η τεχνολογία της νοθείας εξελίσσεται γρηγορότερα από την τεχνολογία του κράτους», παραδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων μιλώντας την Πέμπτη (11/8) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι και ο ίδιος έπεσε «θύμα» νοθευμένου καυσίμου, χωρίς ο έλεγχος που έγινε μεταγενέστερα στο πρατήριο να δείξει πρόβλημα! «Εχει συμβεί και σε μένα, στο δικό μου αυτοκίνητο, το υπηρεσιακό. Συνέβη να βάλουμε βενζίνη και μετά να έχει πρόβλημα. Στείλαμε έλεγχο και το καύσιμο βγήκε μια χαρά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε για το θέμα των ελέγχων: «Έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα σε πρατήρια για αισχροκέρδεια - την Παρασκευή μπήκαν σε 7 πρατήρια. Για τη νοθεία, καίτοι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, έχουμε φτιάξει τα πρώτα μικτά συνεργεία, έχουμε κλείσει ήδη τα δύο πρώτα πρατήρια που πιάσαμε με νοθεία καυσίμων. Τα κλείσαμε μόνιμα. Έλεγχος γίνεται και η εντολή είναι σε όλα τα πρατήρια που πουλάνε υπερβολικά χαμηλά, να γίνεται έλεγχος κατά προτεραιότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της τιμής των καυσίμων: «Οι τιμές των καυσίμων ακολουθούν πτωτική πορεία. Είναι κάτω από τα 2 ευρώ. Είναι πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από 2 μήνες. Νομίζω τον μήνα Μάιο είχα κάνει πρόβλεψη ότι ο Μάιος θα είναι ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές και ότι προϊόντος του θέρους θα αρχίσει να πέφτει η τιμή, κάτι το οποίο ακριβώς συνέβη. Ξύλο να χτυπήσω… γιατί όλα εξαρτώνται από το διεθνές περιβάλλον σε αυτό τον τομέα, άρα είμαστε πολύ ευάλωτοι, αλλά πάντως η τιμή αυτή τη στιγμή είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν πριν από μερικές εβδομάδες».

Τέλος, σχολίασε και την επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των δικαιούχων του Fuel Pass 2 να πάρουν την επιδότηση σε τραπεζικό λογαριασμό και όχι μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας, η οποία εξασφαλίζει επιπλέον 15 ευρώ: «Έχει ξεκινήσει το Fuel Pass 2. Έχει ενδιαφέρον ότι οι περισσότεροι, το 70% των δικαιούχων, πάνω από 1,7 εκατ. δικαιούχοι, έχουν ζητήσει την καταβολή των χρημάτων στην τράπεζα και όχι με το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, το οποίο είναι και 15 ευρώ παραπάνω. Εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον. Σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας προτιμούν να πάρουν τα χρήματα του Fuel Pass στον τραπεζικό τους λογαριασμό - πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα ξοδεύουν όπου θέλουν - παρά στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που μπορούν να τα ξοδέψουν μόνο για την αγορά καυσίμων. Άρα μεγάλο κομμάτι της επιδότησης πάει για άλλα έξοδα και όχι για τα καύσιμα».