Σοκάρει το bonus που θα λάβει ο CEO της BP


Η... οκταψήφια επιβράβευση του Bernard Looney προκαλεί αντιδράσεις, δεδομένης της αύξησης των τιμών και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί κάθε φορά που επισκέπτονται ένα πρατήριο καυσίμων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 28/2/2023

Οι αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών πολλές φορές προκαλούν αντιδράσεις, όπως και τα bonus που καρπώνονται. Ωστόσο, στην περίπτωση του CEO της BP, η πρόσθετη αμοιβή που προβλέπεται αναμένεται να φέρει μεγάλη αντίδραση από τους ίδιους τους μετόχους της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στη διακριτική ευχέρεια του Bernard Looney (φωτό) είναι να απαιτήσει ειδικό μπόνους που θα μπορούσε να φτάσει και τα 11,4 εκατ. λίρες, σχεδόν 13 εκατ. ευρώ! Η αμοιβή αυτή θα έρθει με τη μορφή μετοχών της BP και θα προστεθεί στον μισθό των περίπου 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα ετήσια bonus του.

Το αστρονομικό ποσό θα προέλθει από ένα πρόγραμμα επιβράβευσης, μέσω μετοχών, που δημιουργήθηκε από την BP το 2020, όταν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονταν σε lockdown και η εταιρεία πετρελαιοειδών προχωρούσε σε μείωση των θέσεων εργασίας εν μέσω της παγκόσμιας κατάρρευσης στη ζήτηση πετρελαίου και παραγώγων του.

Ωστόσο, αυτή την εποχή τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά. Πριν από λίγες μέρες, η BP ανακοίνωσε ότι τα ετήσια κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 26,37 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου εξαιτίας (και) του πολέμου στην Ουκρανία. Πλέον, η τιμή της μετοχής της έχει ανέβει πάνω από τις 5,5 λίρες.

Η συγκεκριμένη αμοιβή του Looney αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη δημοσίευση της ετήσιας έκθεσης των αποτελεσμάτων της, στις αρχές Μαρτίου και η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε σχετική διαβούλευση με τους επενδυτές της. Είχε προηγηθεί η παραδοχή εκ μέρους της ότι υπάρχει ανάγκη για βελτίωση της διαφάνειας στις αμοιβές των στελεχών.

Ένας κορυφαίος μέτοχος της BP τόνισε στους «Sunday Times», οι οποίοι πρώτοι γνωστοποίησαν το ζήτημα, ότι τέτοια επιβράβευση που προβλέπει το σχέδιο κινήτρων συνιστά «κραυγαλέο ζήτημα», δεδομένης της αύξησης των τιμών των καυσίμων και τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με τις αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια.

«Τέτοιου είδους bonus αποτελούν χαστούκι για εκατομμύρια Βρετανούς που πασχίζουν με τους λογαριασμούς τους. Αντί να γεμίζουν οι τσέπες των μετόχων και των αφεντικών, θα πρέπει να διατίθενται χρήματα για δημόσια αγαθά και υποστήριξη κοινοτήτων που υποφέρουν από τις συνέπειες της ρύπανσης από τις εταιρείες πετρελαιοειδών», τόνισε από την πλευρά του ο Charlie Kronick, μέλος της Greenpeace UK.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταμοιβής, μέσω μετοχών, της BP έχει 3ετή διάρκεια και λαμβάνει υπόψιν του μια σειρά κριτηρίων, όπως η σύγκριση της απόδοσης των μετοχών σε σχέση με παρόμοιες εταιρείες, την απόδοση των επενδύσεων κεφαλαίου και την πρόοδο στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Ο Looney δικαιούται bonus έως και 500% των κανονικών απολαβών του.

Η τελευταία ετήσια έκθεση της BP ανέφερε ότι το πρόγραμμα παραχώρησε στον Looney 2.076.677 μετοχές απόδοσης κατ' ανώτατο όριο με ονομαστική αξία λίγο κάτω από 6,4 εκατ. λίρες, με βάση την τιμή των 3,08 λιρών που είχε η μετοχή τον Αύγουστο του 2020.

Ωστόσο, με τη μετοχή της BP να κλείνει την προηγούμενη Παρασκευή (24/2) στις 5,51 λίρες, ο CEO μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα από 11,4 εκατ. λίρες αν εξαργυρώσει πλήρως τις μετοχές του προγράμματος 2020-22.

Εκπρόσωπος της BP αρνήθηκε να σχολιάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τις αμοιβές του Looney, λέγοντας: «Οι πλήρεις λεπτομέρειες για την αμοιβή των διευθυντών θα συμπεριληφθούν στην ετήσια έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί το πρώτο εξάμηνο του Μαρτίου».

Πηγή: The Guardian