Στα χέρια της Magna η Opel


Το σίριαλ για την πώληση της Οpel έφτασε στο τέλος του, αφού ο καναδικός όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna επικράτησε τελικά της Fiat, έτερου διεκδικητή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
  • 3/6/2009

Το σίριαλ για την πώληση της Οpel έφτασε στο τέλος του, αφού ο καναδικός όμιλος κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων Magna επικράτησε τελικά της Fiat, έτερου διεκδικητή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, η συμφωνία που υπεγράφη προβλέπει δάνειο ύψους 1,5 δις ευρώ από το γερμανικό δημόσιο, με σκοπό να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο πτώχευσης της εταιρίας, ενώ επιπλέον 300 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να χορηγηθούν ως κεφάλαιο κίνησης. Έτσι, η Magna θα κατέχει ποσοστό 20% στην Οpel και η ρωσική εταιρεία Sberbank το 35%, πράγμα που σημαίνει πως η κοινοπραξία που σχηματίζουν έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας των μετοχών. Από την άλλη, η General Motors θα κρατήσει το 35% με το υπόλοιπο 10% να καταλήγει στα συνδικάτα των εργαζόμενων της Opel.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκπρόσωποι του καναδικού ομίλου δήλωσαν πως σκοπεύουν να διατηρήσουν τις τέσσερις βιομηχανικές μονάδες της Opel στην Γερμανία, όπου η Opel απασχολεί περίπου 25.000 εργαζόμενους. Σχετικά με τα υπόλοιπα εργοστάσια της Οpel, η Magna είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας, όμως Γερμανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι σχετικές απώλειες θα ανέλθουν στις 7.500 με 8.500 στη γηραιά ήπειρο.