Stellantis και LG δημιουργούν μαζί gigafactory μπαταριών στην Βόρεια Αμερική!


Η Stellantis και η LG Energy Solution συμφώνησαν για τη δημιουργία κοινής μονάδας παραγωγής για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου στη Βόρεια Αμερική. Η νέα μονάδα θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 40 GWh και αναμένεται να μπει σε λειτουργία έως το πρώτο τρίμηνο του 2024.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 20/10/2021

Η Stellantis και η LG Energy Solution ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν συνάψει μνημόνιο συμφωνίας για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την παραγωγή κυψελών μπαταριών για τη Βόρεια Αμερική.

Τα δύο μέρη θέλουν η κοινή τους πορεία να καταλήξει στη δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής μπαταριών που θα βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου της Stellantis να φτάσει πάνω από το 40% των πωλήσεών της στις Η.Π.Α. να αποτελούνται από ηλεκτροκίνητα οχήματα έως το 2030. Στόχος είναι η νέα μονάδα να ξεκινήσει να λειτουργεί το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ το εργοστάσιο στοχεύει να έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 40 GWh.

Οι μπαταρίες που θα παράγονται στο νέο gigafactory θα προωθούνται στα εργοστάσια συναρμολόγησης της Stellantis στις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό για να εγκατασταθούν σε ηλεκτρικά οχήματα επόμενης γενιάς, από υβριδικά plug-in έως πλήρως ηλεκτρικά οχήματα που θα πωλούνται από τις μάρκες του Ομίλου Stellantis.

«Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια ακόμη απόδειξη ότι αναπτύσσουμε τον επιθετικό οδικό χάρτη ηλεκτροκίνησης και ακολουθούμε τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης EV Day τον Ιούλιο», δήλωσε ο Carlos Tavares, Διευθύνων Σύμβουλος της Stellantis. «Με αυτό, έχουμε πλέον καθορίσει το επόμενο gigafactory που έρχεται στο χαρτοφυλάκιο της Stellantis για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε συνολική παραγωγικότητα τουλάχιστον 260 gigawatt έως το 2030. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτό το στρατηγικό έργο. Μαζί, θα οδηγήσουμε τη βιομηχανία με δείκτες αποτελεσματικότητας και θα παραδώσουμε ηλεκτροκίνητα οχήματα που πυροδοτούν το πάθος».

«Η ίδρυση μιας κοινής επιχείρησης με τη Stellantis θα είναι ένα μνημειώδες ορόσημο στη μακροχρόνια συνεργασία μας», δήλωσε ο Jong-hyun Kim, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της LG Energy Solution. «Το LGES θα τοποθετηθεί ως πάροχος λύσεων μπαταρίας στους υποψήφιους πελάτες μας στην περιοχή, χρησιμοποιώντας τις συλλογικές, μοναδικές τεχνικές δεξιότητές μας και τις δυνατότητες μαζικής παραγωγής».

Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιρειών σε ηλεκτροκίνητα οχήματα χρονολογείται από το 2014 όταν η LG Energy Solution (τότε LG Chem) επιλέχθηκε από τη Stellantis (τότε Fiat Chrysler Automobiles) για την προμήθεια του συστήματος μπαταριών ιόντων λιθίου για το Chrysler Pacifica Hybrid, το πρώτο ηλεκτρικό minivan της βιομηχανίας.

Η Stellantis σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα από 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2025 στην ηλεκτροκίνηση και ανάπτυξη λογισμικού. Η τοποθεσία της νέας εγκατάστασης βρίσκεται υπό εξέταση και οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αργότερα.