Στην αναβάθμιση λογισμικού 750.000 αυτοκινήτων προχωρά η BMW


Με τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική over-the-air αναβάθμιση λογισμικού στην ιστορία της, η BMW θα εγκαταστήσει το νεότερο Operating System 7 σε περισσότερα από 750.000 μοντέλα παγκοσμίως.

  • Μιχάλης Κατωπόδης
  • 16/10/2020

Η αναβάθμιση αυτή θεωρείται πως είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ απομακρυσμένα Ευρωπαίος κατασκευαστής. Το νέο λογισμικό, Operating System 7, θα είναι διαθέσιμο στη Γερμανία, στις 19 Οκτωβρίου. Όσο για τους κατόχους νεότερων μοντέλων της BMW, θα λάβουν ένα push notification στο αυτοκίνητό τους ή μέσω του app της φίρμας, ώστε να κατεβάσουν ασύρματα την αναβάθμιση και να την εγκαταστήσουν δωρεάν.

Μία από τις αλλαγές στη νέα γενιά λογισμικού του infotainment είναι η αναβάθμιση του συστήματος πλοήγησης. Το όλο σύστημα θα χρησιμοποιεί πλέον τεχνολογία cloud και θα είναι πολύ πιο γρήγορο στον προγραμματισμό, χρησιμοποιώντας δεδομένα πραγματικού χρόνου για τον υπολογισμό της κάθε διαδρομής. Ταυτόχρονα θα προσφέρει επιπρόσθετες πληροφορίες για αξιοθέατα, ώρες λειτουργίας καταστημάτων, αξιολογήσεις κ.λπ.

Το Google Android AutoTM ενσωματώνεται επίσης στο όλο πρόγραμμα, χωρίς να απαιτεί ενσύρματη σύνδεση του κινητού με το αυτοκίνητο. Μεταξύ άλλων, το Google MapsTM θα προσφέρει πλέον στοιχεία πλοήγησης στην οθόνη του infotainment και στο Head-up Display.

Με το eDrive Zones, μία πρωτοποριακή εφαρμογή, οι κάτοχοι plug-in υβριδικών μοντέλων θα μπορούν να εισέρχονται σε περισσότερα από 250 σημεία ελεγχόμενης (πράσινης) πρόσβασης ανά την Ευρώπη. Μέσω του συστήματος GPS, το αυτοκίνητο θα αναγνωρίζει πότε μπαίνει σε κάποιο πράσινο δακτύλιο και αυτομάτως θα γυρνάει σε αμιγώς ηλεκτρική διαμόρφωση ώστε να μην εκπέμπει ρύπους.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι το Connected Parking, που προσφέρει πληροφορίες για την εύρεση θέσεων στάθμευσης, καθώς επίσης πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας των γκαράζ και τις τιμές τους. Με το On-street Parking Information το σύστημα ανιχνεύει θέσεις ελεύθερες στο δρόμο, που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ μπορεί και να προβλέπει το κατά πόσο θα είναι ακόμα διαθέσιμες, μέχρι ο οδηγός να φτάσει εκεί!

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το BMW Intelligent Personal Assistant, η υπηρεσία φωνητικών εντολών, που μπορεί να καταλαβαίνει αν μιλάει ο οδηγός ή ο συνοδηγός και να απευθύνεται σε αυτόν. Φυσικά, θα μπορεί να εκτελεί μία μεγάλη σειρά φωνητικών εντολών, όπως το να κατεβάσει κάποιο συγκεκριμένο παράθυρο, να ενεργοποιήσει τον κλιματισμό κ.λπ.

Ενημερωτικά, το BMW Operating System 7 παρουσιάστηκε το 2018, με την αναβάθμιση που περιμένουμε να είναι η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ, όπως προαναφέραμε. Οι τεχνικοί της Βαυαρικής εταιρίας υπολογίζουν ότι παρά το μέγεθος των αρχείων, δεν θα απαιτηθούν περισσότερα από 20 λεπτά για το κατέβασμα και την εγκατάστασή τους.