Στην Ινδία το υπερβολικό κορνάρισμα θα καθυστερεί το πράσινο στα φανάρια (video)


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΟ ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΡΝΑΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 10/2/2020

Οι Ινδοί φαίνεται πως ψάχνουν τρόπους για να βελτιώσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας στις πόλεις τους, που είναι μάλλον χαοτικές. Και ιδιαίτερα θορυβώδεις, μιας και η συνήθεια του να κορνάρει κανείς αν το κόκκινο κρατά κατά την άποψή του περισσότερο από ότι πρέπει είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Προκειμένου λοιπόν να μειώσουν όσο είναι δυνατό την ηχορύπανση και να περιορίσουν αυτήν την κακή συνήθεια η αστυνομία της Μουμπάι εξέλιξε ένα ειδικό φανάρι. Το οποίο όπως και αρκετά άλλα στους δρόμους της ινδικής μεγαλούπολης έχει και με ένδειξη με αντίστροφη μέτρηση του χρόνου που απομένει για να ανάψει και πάλι το πράσινο.

Η καινοτομία εδώ είναι πως με το φανάρι είναι συνδεδεμένο και ένα μικρόφωνο που μετρά την ένταση του ήχου. Αν αυτή ξεπεράσει από τα κορναρίσματα τα 85 dB, τιμή αρκετά υψηλή, τότε το χρονόμετρο πηγαίνει εκ νέου στην αρχική του τιμή των 90 δευτερολέπτων και πολύ απλά οι οδηγοί περιμένουν ακόμα περισσότερο.

Φυσικά αυτό εννοείται πως δεν τους αρέσει καθόλου, ενώ αν συνεχιστεί το κονσέρτο με τις κόρνες αναγράφεται σε κάποια οθόνη το “Honk more- wait more”, δηλαδή το «όσο πιο πολύ κορνάρεις τόσο πιο πολύ περιμένεις». Κάτι που δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αν και το θέμα είναι να το εφαρμόσει…