Στο Nurburgring-Nordschleife με τον Derek Bell (Video)


O Derek Bell μάς «ξεναγεί» στο Nόrburgring-Nordschleife με τη θρυλική Porsche 956 κατά τη διάρκεια των δοκιμών για τον αγώνα των 1.000 km που πραγματοποιήθηκε εκεί το 1983.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 2/9/2021

Στις 29 Μαΐου 1983 πραγματοποιήθηκε στη λεγόμενη «Πράσινη κόλαση» ο τρίτος αγώνας αντοχής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Αντοχής εκείνης της χρονιάς. Ήταν τα 1.000 km του Nόrburgring-Nordschleife και σε αυτόν συμμετείχε και η Porsche με την καινούργια (τότε) 956, ένα από τα κλασικότερα οχήματα της κατηγορίας.

Η ομάδα της Rothmans Porsche είχε οδηγούς τους Jochen Mass, Jacky Ickx, Derek Bell και Stefan Bellof. Η 956, η οποία θα λάμβανε μέρος στην τότε νεοσύστατη κατηγορία Group C, είχε παρουσιαστεί στο Silverstone το 1982 και αντικατέστησε την 936 η οποία συμμετείχε στην καταργηθείσα κατηγορία του Group 6.

Εκείνος ο αγώνας έμεινε ιστορικός τόσο για την ομάδα της γερμανικής εταιρείας όσο και για την κλασική διαδρομή του Nόrburgring-Nordschleife, καθώς ήταν ο τελευταίος που πραγματοποιήθηκε σε αυτή. Στη διαδικασία των χρονομετρημένων, ο Stefan Bellof σημείωσε χρόνο 6’:11’’.13 ο οποίος ήταν το ρεκόρ πίστας για 35 χρόνια! Ο χρόνος του αείμνηστου Γερμανού οδηγό καταρρίφθηκε μόλις το 2018 επίσης από την Porsche, με την 919 Evo. Ο Timo Bernhard που την οδηγούσε σταμάτησε το χρονόμετρο στα 5’:19’’.55.

Το αμάξωμα και το πάτωμα της Porsche 956 είχε σχεδιαστεί ώστε να δημιουργείται το φαινόμενο του «ground effect», κάτι που συνέβαλε στην πρόσφυση και τη μεγάλη ταχύτητα του οχήματος εντός πίστας.

Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε τις δυνατότητες του αγωνιστικού αυτοκινήτου αλλά και την οδηγική ικανότητα του Derek Bell, ο οποίος κινείται ταχύτατα στην κλασική πίστα του Nόrburgring-Nordschleife κατά τη διάρκεια των επίσημων δοκιμών. Ας απολαύσουμε το θέαμα που μας προσφέρει ο σχεδόν 80χρονος, σήμερα, Βρετανός οδηγός.