Subaru Boxer EJ Series: Αποχαιρετισμός στο… «όπλο» (Video)


O τετρακύλινδρος boxer που κινούσε επί 30 χρόνια τα Subaru Impreza WRX STI πέρασε στην ιστορία, ελέω εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Ας δούμε πώς κατασκευαζόταν, ως έναν φόρο τιμής προς αυτόν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 4/11/2019

Η απόφαση της Subaru να σταματήσει την παραγωγή του boxer με την κωδική ονομασία «EJ» αποτελεί ένα τέλος εποχής. Έπειτα από τριάντα χρόνια, η ιαπωνική εταιρεία βάζει τέλος στον κινητήρα που έδινε τις ξεχωριστές επιδόσεις στο Impreza WRX STI (όπως ονομαζόταν το μοντέλο ως το 2007) και μετέπειτα στο Subaru WRX STI.

Colin McRae, Subaru Impreza 555
Colin McRae, Subaru Impreza 555

Στην ιαπωνική αγορά, το μοντέλο διέθετε τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο, επίπεδο κινητήρα με την κωδική ονομασία «EJ207» ο οποίος απέδιδε 308 PS ενώ στις υπόλοιπες αγορές κάτω από το καπό του μοντέλου υπήρχε ο «EJ257», με χωρητικότητα 2,5 λίτρα και μέγιστη ισχύ 300 PS. Ο κινητήρας αυτός διακρίθηκε για τις επιδόσεις του, για την ικανότητά του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι αλλά και για την… αυξημένη κατανάλωσή του. Όπως και να έχει, είναι συνυφασμένος με μερικές από τις καλύτερες αυτοκινητικές στιγμές της τελευταίας τριακονταετίας, ευρισκόμενος σε ένα μοντέλο που έχει αφήσει το σημάδι του σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Ως αποχαιρετισμό προς αυτόν, η Subaru έδωσε ανήρτησε στο διαδίκτυο ένα βίντεο για το πώς κατασκευαζόταν από τους κορυφαίους εκ των μηχανικών της ιαπωνικής εταιρείας.