Subaru WRX STi Limited Edition: O τελευταίος των Μοϊκανών!


Η Subaru παρουσίασε την επετειακή έκδοση του WRX STI Final Edition η οποία θα είναι η τελευταία για το θρυλικό μοντέλο και για τον κινητήρα του με την κωδική ονομασία EJ20.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 25/10/2019

Οι επισκέπτες της Έκθεσης Αυτοκινήτου του Τόκιο είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την έκδοση του Subaru WRX STI Final Edition, η οποία είναι η τελευταία του μοντέλου με τον δίλιτρο υπερτροφοδοτούμενο boxer με κωδική ονομασία «EJ20», ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 309 PS και η μέγιστη ροπή του είναι 422 Nm. Ο κινητήρας αυτός πρωτοπαρουσιάστηκε πριν από τριάντα χρόνια (1989) και έχει συντροφεύσει όλες τις εκδόσεις του Impreza WRX STI (όπως ήταν η ονομασία του μοντέλου αρχικά) και WRX STI (τα τελευταία χρόνια).

Η αναγκαιότητα για να μειωθεί η εκπομπή των ρύπων και του διοξειδίου του άνθρακα, σημαίνει ότι ο κινητήρας αυτός πρέπει να καταργηθεί επειδή δεν εκπληροί το πρωτόκολλο «WLTP». Για τον λόγο αυτόν, η Subaru δημιούργησε μια επετειακή έκδοση του WRX STI η οποία θα κατασκευαστεί μόλις σε 555 αριθμημένες μονάδες, αριθμός που παραπέμπει σαφώς στο θρυλικό αγωνιστικό Impreza με το οποίο η Subaru πρωταγωνίστησε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι τη δεκαετία του 1990. 

To WRX STI Final Edition θα διατεθεί μόνο στην ιαπωνική αγορά σε τιμή που θα ξεκινά από τα περίπου 34.200 ευρώ, όπως ανακοινώθηκε από τη Subaru. Το αυτοκίνητο θα διαθέτει χρυσαφί χρώματος τροχούς διάστασης 19 ιντσών και θα έχει φρένα της Brembo. Σε ό,τι αφορά την επόμενη γενιά του WRX STI αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί προς το τέλος του 2020.