Συμβατικά ελαστικά VS Track Tyres VS Racing Slicks (video)


Ένα Hyundai i30 N «φόρεσε» τέσσερα διαφορετικά σετ ελαστικών της Pirelli και μετά από ισάριθμους γύρους έδωσε απαντήσεις σε όσους αναζητούν την καλύτερη επιλογή για κινηθούν γρήγορα μέσα σε μία πίστα. 

  • 18/10/2021

Ακόμα και οι… πέτρες γνωρίζουν ότι η επιλογή των ελαστικών ενός αυτοκινήτου παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις του. Ωστόσο οι απορίες και τα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά που οι λέξεις «ελαστικά» και «επιδόσεις» μπαίνουν στην ίδια πρόταση είναι πολλαπλά.  

BIG DEALS

Αυτό που δεσπόζει στις περισσότερες περιπτώσεις είναι το αν μπορεί ένα αυτοκίνητο καθημερινής χρήσης, ακόμα και αν κουβαλά racing στοιχεία, να αποδώσει τα μέγιστα φορώντας αγωνιστικά slicks; Μήπως είναι καλύτερα τα ελαστικά πίστας; Ή μήπως τα ελαστικά δρόμου ταιριάζουν «γάντι» και του επιτρέπουν να κινείται σβέλτα και με ασφάλεια;

Σε όλα αυτά προσπάθησε να δώσει απαντήσεις το γνωστό βρετανικό site «Tyre Reviews» με τη βοήθεια του συνεργάτη-δοκιμαστή ελαστικών Jonathan Benson και της Pirelli. Ο Benson μπήκε σε πίστα με ένα Hyundai i30 Ν που αποδίδει 276 hp στους μπροστινούς τροχούς και με τέσσερα σετ ελαστικών των 18 ιντσών: το πρώτο ήταν το δρόμου P Zero PZ4, το δεύτερο ήταν το αγωνιστικό P Zero Trofeo R και τα άλλα δύο ήταν racings slicks σχεδιασμένα για πίσω και μπροστά κίνηση αντίστοιχα. 

Η ώρα της κρίσης έφτασε και ο Benson έκατσε στη θέση του οδηγού δοκιμάζοντας διαδοχικά τα τέσσερα σετ, δίνοντας απαντήσεις στις απορίες που προηγήθηκαν. Το i30 N με τα ελαστικά για κανονικό δρόμο ολοκλήρωσε τον γύρο του σε 1:38:02, ενώ στο επόμενο πέρασμα φορώντας ελαστικά πίστας έριξε το lap time στο 1:34:81. Με το πρώτο σετ των racings slicks το χρονόμετρο σταμάτησε στο 1:32:33 ενώ με το δεύτερο σετ που ήταν σχεδιασμένα για αυτοκίνητα με εμπρός κίνηση ο χρόνος μειώθηκε ακόμα περισσότερο και έφτασε στο 1:31:79! 

Κάνουν τελικά τόσο μεγάλη διαφορά αυτά τα 2,5 δευτερόλεπτα; Μιλώντας πάντα με αγωνιστικούς όρους «παρακάνουν» και αυτό που κατάφερε να αποδείξει ο Benson και το «Tyre Reviews» με το συγκεκριμένο test ήταν ότι τα racing slicks αποτελούν την καλύτερη επιλογή για το οδηγό που θέλει να κινηθεί γρήγορα μέσα στα όρια μιας στεγνής πίστας.