Συμφωνία Toyota και CATL για μπαταρίες


H Toyota και η κινεζική εταιρεία CATL υπέγραψαν συμφωνία για να προμηθεύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία μπαταρίες για τα οχήματά της.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/7/2019

Ο «αγώνας ταχύτητας»« στον οποίο έχει επιδοθεί ιδίως την τελευταία διετία η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία για τη δημιουργία ηλεκτροκίνητων μοντέλων έχει φέρει στο όριο τις εταιρείες παραγωγής μπαταριών. Έτσι, όλοι οι κατασκευαστές διαγκωνίζονται για το ποιος θα έχει ικανό αριθμό από αυτές, αναζητώντας στρατηγικές συμμαχίες με τους προμηθευτές. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Toyota, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την κινεζική  CATL (Contemporary Amperex Technology Co), η οποία από το 2017 είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής μπαταριών στον κόσμο. Η απόφαση των ανώτατων στελεχών της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας να δημιουργήσει μια σειρά από αμιγώς ηλεκτροκίνητα νέα μοντέλα προϋποθέτει τη μεγιστοποίηση του αριθμού των μπαταριών που απαιτείται έχει στη διάθεσή της.

Η Toyota συνεργάζεται ήδη με την (επίσης κινεζική) BYD για να προμηθεύεται μπαταρίες ενώ σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία με την Panasonic, από την οποία προμηθεύεται ήδη μπαταρίες για τα μοντέλα της με υβριδικής διάταξης κινητήρα. Προς το παρόν, δεν έχουν δημοσιευτεί λεπτομέρειες από τη συμφωνία μεταξύ Toyota και CATL, ωστόσο σε ανακοίνωσή τους οι Ιάπωνες αναφέρουν ότι είναι κρίσιμος παράγοντας να υπάρχει σταθερός ρυθμός παροχής των μπαταριών, όπως και ότι χρειάζεται να εξελιχθεί η τεχνολογία τους.