Συνεργασία 11 κατασκευαστών για την ασφάλεια στην αυτόνομη οδήγηση


Ο στόχος είναι, μέσω της συγκεκριμένης και καθορισμένης διαδικασίας εξέλιξης και ελέγχου η μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με το μέσο οδηγό.

  • KEIMENO: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 3/7/2019

Καθώς η αυτοκίνηση προχωρά σχετικά γρήγορα προς την αυτόνομη οδήγηση 11 μεγάλες εταιρείες δημιούργησαν την πρωτοβουλία SaFAD (Safety First for Automated Driving). Οι 11 αυτές εταιρείες είναι οι Aptiv, Audi, Baidu, BMW, Continental, Daimler, Fiat Chrysler Automobiles, Here, Infineon, Intel και Volkswagen και οι οποίες δημιούργησαν κάποιες αρχές αναφορικά με την εξέλιξη αυτόνομων οχημάτων.

Όπως μπορεί να δει κανείς από τη λίστα των εταιρειών που συμμετέχουν προέρχονται από διάφορους κλάδους της βιομηχανίας, ενώ εξίσου σημαντικές με τις παρουσίες στην πρωτοβουλία είναι οι απουσίες. Και για αυτό απουσιάζουν εταιρείες κολοσσοί στον τομέα τους όπως η Apple και η Google, αλλά και η Tesla η οποία με το Autopilot της έχει πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς. Τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των 11 εταιρειών «τέθηκαν τα πλαίσια για την εξέλιξη, τις δοκιμές και την αποδοχή ασφαλών, αυτόνομων αυτοκινήτων». Ο σημαντικός όρος είναι ο safety by design, που σημαίνει πως τα πάντα θα σχεδιάζονται από την αρχή με γνώμονα την ασφάλεια. Ο στόχος είναι τα αυτόνομα αυτοκίνητα να παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια συγκριτικά με το μέσο οδηγό και για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιείται μια συγκεκριμένη και πιστοποιημένη διαδικασία ελέγχου των συστημάτων.