Τα νέα Skoda Kodiaq και Superb μάς δείχνουν τον... εσωτερικό τους κόσμο (photos)


Εργονομικές βελτιώσεις, περισσότερος χώρος, αναβαθμισμένη άνεση και ανεξάρτητη οθόνη 13 ιντσών για το σύστημα infotainment και των δύο μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 29/8/2023

Η διαδικασία σταδιακής «αποκάλυψης» της νέας γενιάς των Kodiaq και Superb συνεχίζεται από την Skoda. Πριν από λίγο καιρό, οι Τσέχοι έδωσαν στη δημοσιότητα πολλές πληροφορίες για τα κινητήρια σύνολα και άλλα στοιχεία της 2ης γενιάς του D-SUV αλλά και της 4ης γενιάς της ναυαρχίδας τους.

Πλέον, εν όψει της παρουσίασης των δύο μοντέλων μέχρι το τέλος του 2023, η Skoda δημοσίευσε φωτογραφίες από το αναβαθμισμένο εσωτερικό τους, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που ενισχύουν τους προσφερόμενους χώρους, την άνεση αλλά και του χειρισμού βασικών λειτουργιών τους.

Virtual Cockpit 10 ιντσών, head-up display, ανεξάρτητη οθόνη 13 ιντσών για το σύστημα infotainment και μεταφορά του επιλογέα ταχυτήτων του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη (DSG) στην κολώνα του τιμονιού είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά που θα συναντήσει κανείς στην καμπίνα των δύο οχημάτων.

Ως αποτέλεσμα της μετακίνησης του επιλογέα, προκύπτει περισσότερος χώρος στους εμπρός επιβάτες για να αποθηκεύσουν μικροαντικείμενα, καθώς η κεντρική κονσόλα γίνεται πιο ευρύχωρη, έχοντας πιο «τακτοποιημένη» και δομημένη διάταξη.

Ντεμπούτο και στα δύο μοντέλα κάνουν οι διακόπτες Smart Dials. Πρόκειται για 3 «καινοτόμα» περιστροφικά/πιεστικά κουμπιά, τοποθετημένα κάτω από την οθόνη του συστήματος infotainment, που ενσωματώνουν έξυπνα απτικά και ψηφιακά χαρακτηριστικά, για μια πιο διαισθητική εμπειρία.

Καθένα εξ’ αυτών διαθέτει μια ψηφιακή οθόνη 32 mm και επιτρέπει την πρόσβαση σε πολλές λειτουργίες των οχημάτων, ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Τα δύο εξωτερικά, προς τις μεριές οδηγού και συνοδηγού, αντίστοιχα, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία της καμπίνας, τη θερμοκρασία και τον εξαερισμό των καθισμάτων, εμφανίζοντας στις οθόνες τους την τρέχουσα, κάθε φορά, ενεργή λειτουργία.

Από την άλλη πλευρά, το κεντρικό Smart Dial ενσωματώνει ως και τέσσερις λειτουργίες, όπως η ένταση του ήχου του συστήματος infotainment, την ένταση του εξαερισμού και την κατεύθυνση του αέρα, το έξυπνο σύστημα κλιματισμού, τα drive modes ακόμα και το zoom του χάρτη. Ο συγκεκριμένος περιστροφικός διακόπτης ελέγχεται από το menu του συστήματος infotainment και κρατώντας πατημένο το κουμπί εναλλάσσονται οι λειτουργίες του.

Επιπλέον, μέσω του Phone Box δίνεται η δυνατότητα γρήγορης επαγωγικής φόρτισης smartphone έως 15 W, την ώρα που στο Kodiaq υπάρχει δυνατότητα για φόρτιση δύο τηλεφώνων. Συν τοις άλλοις, οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους έως και 4 θύρες USB-C με ισχύ 45 W και μία USB-C 15 W στον εσωτερικό καθρέπτη.

Στο Kodiaq, υπάρχουν ergo καθίσματα που προσφέρουν λειτουργία μασάζ, ενώ οι επιβάτες της πίσω σειράς καθισμάτων έχουν στη διάθεσή τους ένα καινούριο αποθηκευτικό χώρο στο κεντρικό τούνελ. Στο Superb, ένα επανασχεδιασμένο τιμόνι, ο νέος πίνακας οργάνων και τα καινούρια διακοσμητικά στοιχεία συνδυάζονται άψογα με βελτιωμένα καθίσματα που προαιρετικά διαθέτουν λειτουργία μασάζ, με ρυθμιζόμενη οσφυϊκή υποστήριξη σε τέσσερις κατευθύνσεις.

Και στα δύο μοντέλα, όλες οι λειτουργίες θέρμανσης για τα καθίσματα, το τιμόνι, το παρμπρίζ και το πίσω τζάμι μπορούν εύκολα να διαχειριστούν μέσω ενός ρυθμιζόμενου κουμπιού Heaters στο μενού ελέγχου κλιματισμού.

Η Skoda επιδεικνύει τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα χρησιμοποιώντας περιβαλλοντικά υπεύθυνα υλικά για όλα τα υφάσματα εσωτερικού χώρου. Συνεχίζοντας την προσέγγιση άλλων μοντέλων της Skoda, οι παραδοσιακές σειρές εξοπλισμού έχουν αντικατασταθεί από το concept Design Selections: Στο Kodiaq, οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν Loft, Lounge ή ecoSuite σε μαύρο ή cognac, με υφάσματα κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο πολυεστέρα. Το δέρμα στο ecoSuite Design Selection επωφελείται από μια φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία χρωματισμού χρησιμοποιώντας υπολείμματα επεξεργασίας κόκκων καφέ.

Για το Superb τέταρτης γενιάς, το επίπεδο επένδυσης Essence περιλαμβάνει το Design Selection Studio, με επιλογές για το επίπεδο επένδυσης Selection που περιλαμβάνει Loft και Lounge, καθώς και τη Σουίτα Design Selection σε μαύρο και cognac. Το κορυφαίο μοντέλο L&K επεκτείνει την προσφορά με τη Design Selection L&K Suite σε μαύρο και cognac, με δέρμα που έχει «χρωματιστεί» βιώσιμα με χρήση λυμάτων από την επεξεργασία της ελιάς.

«Οι εσωτερικοί χώροι της Skoda αντιπροσωπεύουν τη διαίσθηση, την απλότητα, την εστίαση στον πελάτη και τις έξυπνες λύσεις. Η τελευταία μας καινοτομία, το Skoda Smart Dials, έχει επεκτείνει τις έξυπνες επιλογές για τον έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου, συνδυάζοντας τα καλύτερα και των δύο κόσμων: φυσικά χειριστήρια και ψηφιακές οθόνες.

Οι φρέσκοι εσωτερικοί χώροι του Kodiaq και του Superb διαθέτουν τώρα μια μεγάλη, ανεξάρτητη οθόνη, έναν επιλογέα ταχυτήτων τοποθετημένο στην κολόνα του τιμονιού και μια ‘καθαρή’ κεντρική κονσόλα. Αυτές οι βελτιώσεις έχουν ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ευρύχωρο και άνετο εσωτερικό που όχι μόνο τραβάει τα βλέμματα, αλλά προσφέρει επίσης πρακτικότητα και γνήσια προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας», δήλωσε ο Peter Olah, επικεφαλής Εσωτερικού Σχεδιασμού της Skoda Auto.