Τα πρώτα σκίτσα του DeLorean sedan


Γνωρίζουμε το DeLorean DMC-12 ως ένα πρωτοποριακό σε σχεδίαση αυτοκίνητο το οποίο αποτέλεσε εμπορική αποτυχία, ωστόσο. Όμως, αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το DMC-24 sedan, ένα καινοτόμο σε σύλληψη όχημα, όπως μπορούμε να δούμε στα αρχικά σκίτσα του.

  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: DELOREAN MUSEUM.
  • 7/6/2020

Η ιστορία του DeLorean DMC-12 αποτελεί ταυτόχρονα παράδειγμα υλοποίησης του οράματος ενός να δημιουργήσει τη δική του αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και τυπική περίπτωση εμπορικής και οικονομικής καταστροφής εξαιτίας της εσφαλμένης εκτίμησης για τις δυνατότητες του. Το αυτοκίνητο που έγινε διάσημο μέσω της κινηματογραφικής ταινίας «Back to the future», της δεκαετίας του 1980, ξεκίνησε ως ιδέα με σκοπό να διακρίνεται και να μην έχει όμοιό του εκείνη την εποχή.

Όμως, στο διθέσιο DMC-12 βασίστηκε το DMC-24, ένα sedan όχημα που οραματίστηκε ο John DeLorean, ο ιδρυτής της εταιρείας. Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970 σχεδίασε ο ίδιος το αυτοκίνητο σε ένα απλό χαρτί, έτσι όπως το φανταζόταν και ήθελε να είναι. Στα πρωτόλεια σκίτσα του μπορούμε να δούμε ότι είχε σκεφτεί να έχει το όχημα τρεις σειρές καθισμάτων, για να μπορεί να μεταφέρει έως και έξι επιβάτες. Αυτά της μεσαίας σειράς ήταν τοποθετημένα με φορά προς τα πίσω, ώστε οι εκεί επιβαίνοντες να έχουν μέτωπο προς αυτούς της τρίτης. Βεβαίως, αν και ονομαζόταν «sedan», δεν είχε αμάξωμα τριών όγκων αλλά πεντάθυρο.

Για να καταφέρει να διατηρήσει το χαμηλό ύψος του αμαξώματος στο D-24 απαιτούνταν ένα επίπεδο πάτωμα. Ο DeLorean είχε σκεφτεί να τοποθετήσει δύο επίπεδους κινητήρες, έναν εμπρός και έναν πίσω, ώστε να μην αυξηθεί το ύψος και να μην επηρεαστεί η ευρυχωρία στο εσωτερικό του, όσο το δυνατόν. Για τον σχεδιασμό του αυτοκινήτου απευθύνθηκε στον Giorgetto Giugiaro και την «Italdesign» ο οποίος δημιούργησε τα επίσημα σκίτσα. Αν όλα πήγαιναν καλά, το νέο μοντέλο θα έμπαινε σε διαδικασία παραγωγής στις αρχές του 1980.

Όμως, η χρεωκοπία της DMC, έβαλε τέλος στα όποια επιχειρηματικά σχέδια του DeLorean. Πάντως, τα σκίτσα που δημιούργησε ο Giugiaro δεν πήγαν χαμένα καθώς, με λίγες αλλαγές, υλοποιήθηκαν στο πρωτότυπο Lamborghini Marco Polo που παρουσιάστηκε το 1982 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Μπολόνιας. Τέλος, ο ιδρυτής της DMC είχε και άλλα επιχειρηματικά πλάνα, όπως τη δημιουργία ενός λεωφορείου, το οποίο είχε την ονομασία DMC-80.