Τάκης Θεοχαράκης: «Ξεχάστε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης» (video-photos)


Ξεκάθαρος και απόλυτος ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., Τάκης Θεοχαράκης, για το μέλλον της αυτοκίνησης.

  • ΦΩΤ.: Γ. ΚΟΥΤΟΣ
  • 20/10/2022

Οι ομάδες των Ελληνικών Πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα Formula Student κατασκευάζουν θερμικά αλλά και ηλεκτρικά μονοθέσια. Ωστόσο, ο Τάκης Θεοχαράκης, δεν άφησε περιθώρια αμφισβήτησης για το «προδιαγεγραμμένο» μέλλον της αυτοκίνησης.

«Είμαι κατηγορηματικός και απόλυτος. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το αυτοκίνητο, ξεχάστε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ξεχάστε τους βενζινοκινητήρες, και ας είμαστε πολλοί petrolheads», τόνισε απευθυνόμενος προς τους φοιτητές ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nissan - Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., κατά τη διάρκεια της Ημερίδας «Κινητικότητα-Καινοτομία-Ανάπτυξη για ένα Βιώσιμο Μέλλον», που διοργάνωσε την Κυριακή (16/10) το περιοδικό «CAR AND DRIVER», με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Και πρόσθεσε: «Από το 2035 στην Ευρώπη τα αυτοκίνητα που θα παράγονται θα πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Από το 2030 και μετά, δε θα βγει κανένα μοντέλο με οποιαδήποτε μορφής βενζινοκινητήρα, ακόμα και υβριδικό, καθώς ο κύκλος ζωής ενός μοντέλου είναι στα 5 με 6 χρόνια.

Τα 4/5 των επενδύσεων στην Ευρώπη είναι στον ηλεκτρισμό, είτε στους ηλεκτροκινητήρες, είτε και στον τομέα των μπαταριών και των inverter. Το μέλλον είναι ηλεκτρικό, είτε αυτό αφορά τα συστήματα αποθήκευσης, είτε συστήματα παραγωγής».

Ερωτώμενος για το αν κάποια στιγμή θα γίνει στην Ελλάδα μία αυτοκινητοβιομηχανία, επεσήμανε: «Είχαμε στη Βόλο την ΤΕΟΚΑΡ, την εταιρία που συναρμολογούσε μοντέλα Nissan. Στην Ελλαδα έχουμε και άλλα πράγματα να αναπτύξουμε, εκτός από τον τουρισμό και την γεωργική οικονομία.

Δε θα έχουμε μέλλον στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης με την παραδοσιακή μορφή που υπάρχει τώρα. Όλες οι εταιρίες είναι εταιρίες συναρμολόγησης. Σχεδιάζουν και συναρμολογούν βασισμένοι σε μεγάλο δίκτυο προμηθευτών. Η Ελλάδα είναι μακριά από τις μεγάλες βιομηχανικές αγορές και επειδή εδώ και πάνω από 25 χρόνια έχουμε εγκαταλείψει το χώρο, δεν έχουμε κοντά μας καμία δορυφορική βιομηχανία».

Ωστόσο, ο κ. Θεοχαράκης, περιέγραψε το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η χώρα μας: «Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει χώρος ανάπτυξης σε νέες τεχνολογίες, σε νέα καινοτόμα προϊόντα, σε συστήματα αποθήκευσης και συστήματα μετατροπής. Μπορούν τέτοιες εταιρίες να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, να αναπτύξουν περιφερειακά συστήματα στο χώρο της αυτοκίνησης».

Τέλος, η συμβουλή του για τους φοιτητές των Πολυτεχνικών Σχολών ήταν σαφής: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο, κανένας στόχος δεν είναι άπιαστος. Αγαπήστε αυτό που κάνετε και κάντε αυτό που αγαπάτε».

Παρακολουθείστε αναλυτικά τις τοποθετήσεις του από το σημείο 6:36:25 του video.