Τέλη κυκλοφορίας 2022: Έρχεται παράταση για την καταβολή τους – Αυστηρά τα πρόστιμα στους παραβάτες


Έως την Παρασκευή 31/12 αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας. Τι ισχύει με τα οχήματα που είναι σε ακινησία και τα τέλη τους έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

  • 28/12/2021

Κάτι περισσότερο από εθιμοτυπική είναι πλέον η παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, πολλώ δε μάλλον σε αυτή την περίοδο με τα προβλήματα που έχει φέρει η πανδημία και οι μεταλλάξεις της.

Έτσι, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πώς μέσα στα επόμενα 24ωρα και μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας για το 2022 θα ανακοινωθεί και επισήμως η παράταση.

Σημειώνεται πώς αναπληρωτής ο υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης,  σε ερώτηση για το εάν το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση φέτος δήλωσε ότι:

«Θα δούμε αν θα δώσουμε παράταση. Δεν το έχουμε αποφασίσει ακόμα» ανάβοντας εμμέσως το πράσινο φως: «Είναι σαν τους κουραμπιέδες. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες τα Χριστούγεννα και παρατάσεις στα τέλη κυκλοφορίας»!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δοθεί παράταση διάρκειας από μία εβδομάδα μέχρι και ένα μήνα.

Υπενθυμίζεται πως η μη έγκυρη αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας επισύρει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Συγκεκριμένα το ύψος του προστίμου είναι:

  • Ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ
  • Ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Ακινησία

Σε περίπτωση που ο κάτοχος ενός οχήματος δεν δύναται να καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας, προσφέρεται η επιλογή της ακινησίας.

Πηγές προσκείμενες στη ΑΑΔΕ διευκρινίζουν σχετικά με τις περιπτώσεις τελών κυκλοφορίας που αναρτώνται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, ενώ έχει δηλωθεί ακινησία του οχήματος, πώς «εάν έχει δηλωθεί το όχημά εμπρόθεσμα σε ακινησία, ο ιδιοκτήτης να αγνοήσει το ειδοποιητήριο τελών κυκλοφορίας. Το ειδοποιητήριο αναρτάται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί, μόνο στην περίπτωση που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης να προχωρήσει στην άρση της ακινησίας».