Τέλη Κυκλοφορίας: Αλλάζουν τα πρόστιμα - Πότε έρχεται η καταβολή με το μήνα


Δείτε πότε έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα αλλά και τις αλλαγές στο σύστημα των προστίμων για το 2025 που θα εφαρμόσει το οικονομικό επιτελείο.

  • 24/4/2024

Από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει προχωρήσει στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, η οποία έχει αναλάβει την αναμόρφωση του πλαισίου των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ.

Το πρώτο σχέδιό της αναμένεται να παρουσιαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δείτε αναλυτικά τις πρώτες πληροφορίες για τις αλλαγές που εξετάζονται από την επιτροπή, πατώντας ΕΔΩ. Ωστόσο, ήδη το Υπουργείο δρομολογεί αλλαγές στο σύστημα των προστίμων για όσους πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», το νέο σύστημα που σχεδιάζεται - και προαναγγέλθηκε από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη - θα προβλέπει την επιβολή κλιμακωτού πρόστιμου ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών.

Σήμερα, επιβάλλεται οριζόντιο πρόστιμο ίσο με τη διπλάσια αξία των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ακόμα και αν η εξόφληση γίνει μία ημέρα μετά τη λήξη προθεσμίας πληρωμής. Αντίθετα, με το νέο «ποινολόγιο», θα επιβάλλεται κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με το χρονικό διάστημα της καθυστέρησης.

Όσο νωρίτερα γίνεται η εξόφληση, τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης του οχήματος. Με αυτό τον τρόπο, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να εξορθολογίσει το υπάρχον σύστημα και ταυτόχρονα να διασφαλίσει ότι τα έσοδα θα παραμείνουν στο στόχο του 1,2 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, σύντομα θα υπάρξει η δυνατότητα της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με το μήνα, με την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής διάταξης. Αν και αρχικά αυτό αναμενόταν στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάταξη θα κατατεθεί έως τις αρχές Μαΐου.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους έχουν θέσει τα οχήματά τους σε ακινησία να τα βγάλουν και πάλι στους δρόμους, πληρώνοντας αναλογικά τέλη ανάλογα με τους μήνες που θα επιλέξουν να τα κυκλοφορήσουν και πάλι. Για παράδειγμα, αν κάποιος επιλάρση ακινησίας για 2 μήνες θα κληθεί να καταβάλλει τα 2/12 των ετήσιων τελών κ.ο.κ.  Το όχημα, ωστόσο, πρέπει να είναι ασφαλισμένο.

Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας MyCAR της ΑΑΔΕ, ενώ όσοι έχουν καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. Δείτε όλες τις πληροφορίες πατώντας ΕΔΩ.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσα χρήματα εισπράττει ετησίως το ελληνικό δημόσιο από κάθε αυτοκίνητο

Τα τεκμήρια που ισχύουν σήμερα στα Ι.Χ. – Πόσο μειώνονται με βάση την παλαιότητα (πίνακας)

Κατάργηση τεκμηρίων και φόρου πολυτελείας: Γιατί πρέπει να μειωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας στα παλαιότερα ΙΧ