ΑΑΔΕ: Ηλεκτρονικός έλεγχος για ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ


Έρχεται αυτόματος μηχανισμός που θα εντοπίζει ηλεκτρονικά τα οχήματα που δεν είναι ασφαλισμένα - Αλλάζουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

  • 5/1/2024

Στη χώρα μας, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, περίπου ένα στα τρία οχήματα που κυκλοφορούν στους δρόμους, είναι ανασφάλιστο και μολύνει το περιβάλλον, καθώς δεν έχει περάσει από ΚΤΕΟ αλλά και δε διαθέτει κάρτα καυσαερίων.

Λύση σε αυτό το πρόβλημα ετοιμάζεται να δώσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», θα εφαρμοστεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτόματου ελέγχου που θα παρακολουθεί και εντοπίζει τα συγκεκριμένα οχήματα, χωρίς να χρειάζονται οι σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας.

Η σχετική πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ, το αρχείο για τα οχήματα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Όσοι βρεθούν να έχουν ανασφάλιστο όχημα, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως 250 ευρώ, με τη μορφή παράβολου και ακολούθως θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους. Αν αγνοήσουν τη σχετική ειδοποίηση, το πρόστιμο διπλασιάζεται (500 €), ενώ θα προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αλλά και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2017 η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε για πρώτη φορά έλεγχο ανασφάλιστων οχημάτων. Στη συνέχεια, οι ασφαλίσεις οχημάτων αυξήθηκαν κατά 510.000 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στην «τσιμπίδα» των ηλεκτρονικών ελέγχων, με ανάλογη διαδικασία, θα μπουν και τα οχήματα που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα είναι 150 €, ενώ αν η παράβαση διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας, θα πρέπει να πληρώσουν 400 €.

Τέλος, το σύστημα επιβολής κλιμακωτού προστίμου για τη μη εξόφληση των τελών κυκλοφορίας, ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης της πληρωμής, το οποίο είχε συζητηθεί για φέτος, τελικά αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2025. Όσο μεγαλύτερη η χρονική καθυστέρηση, τόσο θα αυξάνεται στο πρόστιμο.

Υπενθυμίζεται ότι για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας του 2024 έχει δοθεί δίμηνη παράταση, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Ωφελημένοι είναι και όσοι είχαν πρόθεση να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας, οι οποίοι θα μπορούν να κινούν τα οχήματά τους χωρίς την καταβολή των τελών, αλλά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να προχωρήσουν στην ψηφιακή ακινησία.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλη Κυκλοφορίας 2024: Αυτό είναι το πρόστιμο αν χαθεί η διορία - Ποιοι εξαιρούνται

Ασφάλιστρα αυτοκινήτου: Πόσα χρήματα πληρώνει ο μέσος Ευρωπαίος και πόσα ο Έλληνας

Η ΑΑΔΕ φέρνει σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης των φορτηγών σε όλη την Ελλάδα