Τέλος εποχής για τις Lotus Elise, Exige και Evora


Η Lotus αποτίει φόρο τιμής στις τελευταίες Elise, Exige και Evora που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου του Hethel της Μεγάλης Βρετανίας. Το τέλος της παραγωγής των τριών μοντέλων ανοίγει το δρόμο για την νέα Emira. 

  • 23/12/2021

Οι Elise, Exige και Evora φωτογραφήθηκαν με τους ανθρώπους της Lotus που ήταν υπεύθυνοι για το σχεδιασμό, την μηχανολογία, την κατασκευή και τις πωλήσεις τους έξω από το εργοστάσιο της βρετανικής φίρμας στο Hethel της Μεγάλης Βρετανίας.

Είναι το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας νέας για την Lotus, καθώς ολοκλήρωσε την παραγωγή των Elise, Exige και Evora για να προετοιμάσει το εργοστάσιο του Hethel για τη νέα Emira. Οι 3 πολύ επιτυχημένες Lotus μέσα σε διάστημα 26 ετών, πουλήθηκαν σε 51.738 αυτοκίνητα συνολικά και συνδυαστικά αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παραγωγής της Lotus στην 73χρονη ιστορία της.

Η γνωστή ως “small car platform” της Lotus που βασίστηκε η κατασκευή των Elise, Exige χρησιμοποιήθηκε επίσης για τις 340R, Europa, 2-Eleven και 3-Eleven. Επιπλέον, πάνω στην ίδια πλατφόρμα κατασκευάστηκαν 9.715 αυτοκίνητα για άλλους πελάτες της Lotus, όπως τις GM και Tesla. Τα Opel Speedster / Vauxhall VX220 και το Tesla Roadster ήταν τα μοντέλα που βασίστηκαν στην ίδια πλατφόρμα.

Η Lotus  παρουσίασε τη σειρά Elise 1 το 1996, ακολούθησε η Exige το 2000 και η Evora το 2009. Οι γραμμές συναρμολόγησης των τριών μοντέλων εγκαταστάθηκαν το 2000 και τώρα θα αποσυναρμολογηθούν και θα αντικατασταθούν με ολοκαίνουριες σύγχρονες γραμμές παραγωγής, οι οποίες θα αναλάβουν την συναρμολόγηση της νέας Emira. Εκεί θα συναρμολογείται και η πρώτη πλήρως ηλεκτρική Lotus Evija. Η παραγωγή της νέας Emira αναμένεται να ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη, μετά την ολοκλήρωση των τελευταίων δοκιμών που είναι σε εξέλιξη.

Τα τελευταία αντίτυπα των Elise, Exige και Evora θα πάρουν θέση στην συλλογή της Lotus. Το απόλυτο τρίο των βρετανικών σπορ μοντέλων αποτελείται από την τελευταία Elise Sport 240 Final Edition σε κίτρινο χρώμα και το τελευταίο από τα 35.124 αντίτυπα της Elise. Η δεύτερη είναι η τελευταία Exige Cup 430Final Edition βαμμένη σε πράσινο χρώμα Heritage Racing Green, με αύξοντα αριθμό 10.497 και τέλος η τελευταία Evora, που είναι μια GT430 Sport, βαμμένη σε σκούρο μεταλλικό γκρι χρώμα, με την αριθμό παραγωγή του μοντέλου 6.117.