Τέλος εποχής για το 3θυρο Ford Fiesta


Η Ford τερματίζει την παραγωγή της 3θυρης έκδοσης του Fiesta και αυτό θα συνεχίσει πλέον μόνο με την 5θυρη έκδοση σε μια προσπάθεια απλοποίησης της γκάμας.

  • 25/4/2022

Η Ford ανακοίνωσε το τέλος της παραγωγής του 3θυρου Fiesta (ένα από τα τελευταία διαθέσιμα 3θυρα supermini) το ερχόμενο καλοκαίρι και δηλώνει ότι στόχος της είναι να απλοποιήσει την γκάμα του μικρού της μοντέλου και να προσαρμοστεί στη ζήτηση των πελατών.

Το Fiesta, το οποίο ανανεώθηκε μόλις πέρυσι, κατασκευάζεται για τις αγορές της Ευρώπης στη μονάδα παραγωγής της Ford στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου η εταιρεία με το μπλε οβάλ πρόκειται να επενδύσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να την μετατρέψει κατά ένα μεγάλο μέρος της σε κέντρο παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ford δηλώνει ότι έλαβε την απόφαση να αποσύρει από την παραγωγή την τρίθυρη παραλλαγή του Fiesta με σκοπό να απλοποιήσει τη γκάμα του Fiesta και να επιταχύνει την παραγωγή στο εργοστάσιο της Κολωνίας, μετά μεγάλα διαστήματα διακοπής λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων και ημιαγωγών. Είναι ενδεικτικό πως πολλοί αντιπρόσωποι της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν σταματήσει να δέχονται παραγγελίες για νέα 3θυρα Fiesta, ενώ οι παραγγελίες για το 3θυρο Fiesta ST είχαν σταματήσει εδώ και καιρό.

Ένας εκπρόσωπος της Ford δήλωσε σε διεθνή μέσα: «Περιορίζουμε ορισμένες παραγγελίες του Fiesta ως αποτέλεσμα της ποσότητας των παραγγελιών που έχουμε. Για την νέα model year του μοντέλου, η Ford απλοποιεί και εξορθολογίζει τη γκάμα. Στόχος είναι να προσαρμοστεί στη ζήτηση των πελατών και κατά συνέπεια, η λιγότερο δημοφιλής έκδοση αμαξώματος θα αφαιρεθεί από το πρόγραμμα παραγωγής».

Οι πωλήσεις του Fiesta στην Ευρώπη παρουσιάζουν έντονη πτώση τον τελευταίο χρόνο. Τους δύο πρώτους μήνες του 2022 και με δεδομένες τις καθυστερήσεις στην παραγωγή και τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, το FordFiesta έφτασε τις 7.608 μονάδες, έναντι 19.844 μονάδων την ίδια περίοδο του πρώτου διμήνου του 2021.

Το πεντάθυρο Fiesta θα κατασκευάζεται παράλληλα με τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα της Ford που θα βασιστούν στην ηλεκτρική πλατφόρμα ΜΕΒ της VW στην Κολωνία. Το 2022 σημαίνει και το τέλος του 3θυρου Fiesta μετά από 46 χρόνια στην παραγωγή από το 1976 που παρουσιάστηκε η πρώτη γενιά.