Τέλος εποχής για το Ford Mondeo στην Ευρώπη


Η Ford ανακοίνωσε την διακοπή παραγωγής και διάθεσης του Mondeo στην ευρωπαϊκή αγορά, έπειτα από 29 χρόνια, βάζοντας τέλος στην ιστορία του σε αυτή.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 7/4/2022

Στις 4 Απριλίου, το τελευταίο Ford Mondeo, ένα ασημί χρώματος station wagon, βγήκε από τις γραμμές παραγωγής του εργοστασίου της εταιρείας στη Βαλένθια (Ισπανία), σφραγίζοντας την διακοπή της κατασκευής του επί ευρωπαϊκού εδάφους. 

Το τετράθυρο μοντέλο τής «Μπλε Οβάλ» παρουσιάστηκε επίσημα τον Μάρτιο του 1993, στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης εκείνης της χρονιάς. Το σύνθημα που συνόδευε την παρουσίαση όσο και την εμπορική προώθηση του νέου οικογενειακού αυτοκινήτου της ήταν «Από τη Ford για όλον τον κόσμο». Μάλιστα, είχε επιστρατευθεί ο sir Jackie Stewart, o τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 για να το διαφημίσει. 

Το Mondeo ήταν το πρώτο όχημά της που κατασκευάστηκε υπό τη φιλοσοφία του «Παγκόσμιου Αυτοκινήτου» που υιοθέτησε η Ford στις αρχές του 1990 και ακολούθησε για τις επόμενες δεκαετίες. Το sedan νέο μοντέλο, αρχικά στόχευε εμπορικά στη Citroλn Xantia και το Volkswagen Passat και διέθετε στοιχεία και από τα δύο, αναφορικά με την άνεση στον δρόμο και την ευρυχωρία του εσωτερικού. Επιπλέον, οι μηχανικοί της Ford είχαν φροντίσει να το κάνουν να διακρίνεται και για την οδική συμπεριφορά του, συγκριτικά.

Στα χρόνια που ακολουθήσαν έκτοτε, έως και τις αρχές Απριλίου εφέτος, το Mondeo κατασκευάστηκε σε τέσσερις γενιές για την αγορά αυτοκινήτου σε όλο τον κόσμο. Στις αρχές του 2022 παρουσιάστηκε η πέμπτη κατά σειρά αλλά μόνο για την Κίνα, καθώς είχε προαποφασιστεί από τη Ford να διακοπεί η παραγωγή του εξαιτίας της μικρής ζήτησης για αυτό.