Τέλος η Volvo απ’ τη Ρωσία – Ακολουθούν Daimler και Renault


Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες γυρίζουν την πλάτη στη ρωσική αγορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

  • 1/3/2022

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει στα ουκρανικά εδάφη, η Volvo ανακοίνωσε ότι σταματά την εξαγωγή οχημάτων προς την Ρωσία. Αυτή η απόφαση αφορά τόσο την Volvo Cars όσο και την Volvo Trucks, με τη σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία να είναι η πρώτη διεθνώς που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Daimler Trucks που «πάγωσε» τις παραδόσεις των οχημάτων που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος και ετοιμάζονταν τις επόμενες μέρες να περάσουν στις τοπικές αντιπροσωπείες, ενώ ανάλογα αναμένεται να κινηθεί και η Renault.

Η Volvo τα προηγούμενα χρόνια προωθούσε έναν σημαντικό αριθμό οχημάτων στη Ρωσία που κατασκευάζονταν τόσο στη Σουηδία όσο και στις γραμμές παραγωγής της Κίνας και των ΗΠΑ. Μόνο το 2021 η Volvo διέθεσε περισσότερα από 9.000 μονάδες στη ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Volvo, ο βασικός λόγος που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση ήταν οι πιθανές κυρώσεις που ακούγεται ότι θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εταιρείες που προμηθεύουν με προϊόντα τη ρωσική αγορά.

Σημαντικό μερίδιο «ευθύνης» σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν οι απειλές που ακούστηκαν από την Ρωσία προς την Σουηδία σχετικά με την πιθανότητα να προχωρήσει στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ και εκφράστηκαν δια στόματος της εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρίας Ζαχάροβα.

Θυμίζουμε πως λίγα 24ωρα πριν, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σουηδίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως η εθνική ομάδα δεν δέχεται να αγωνιστεί με την Ρωσία στην περίπτωση που διασταυρωθούν οι δρόμοι τους στα μπαράζ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.