Τέλος τα ανασφάλιστα οχήματα από τους δρόμους - Θα εντοπίζονται αυτόματα με το νέο σύστημα της ΑΑΔΕ


Με τη νέα ηλεκτρική πλατφόρμα το πρόστιμο στους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων θα βεβαιώνεται απευθείας στην εφορία (TAXIS) και συνεπώς δεν θα μπορούν να σβηστούν. 

  • 2/4/2024

Από τις αρχές του έτους σας είχαμε ενημερώσει ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στη «μάστιγα» των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο της χώρας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα κάθε άλλο παρά μικρό είναι αφού σύμφωνα με το Επικουρικό Κεφάλαιο, σε διάστημα 18 μηνών σημειώθηκαν πάνω από 2.200 τροχαία όπου ο υπαίτιος δεν είχε ασφαλίσει το όχημα του!

Πρόκειται φυσικά για ένα σοβαρό θέμα με μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις αφού άνθρωποι που πρέπει να αποζημιωθούν ώστε να ανταποκριθούν σε νοσηλείες και θεραπείες, ειδικά στις περιπτώσεις με σοβαρούς τραυματισμούς, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία πρέπει να τρέξουν πολύπλοκες και απαιτητικές διαδικασίες αξίωσης χρηματικών ποσών.

Τη λύση σε αυτό το σημαντικό πρόβλημα θα προσπαθήσει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ με τη χρήση ένας νέου ηλεκτρονικού συστήματος αυτόματου ελέγχου που θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα, χωρίς να χρειάζονται οι σχετικοί έλεγχοι της Τροχαίας.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από τα ηλεκτρονικά αρχεία της ΑΑΔΕ, το αρχείο για τα οχήματα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insurancedaily.gr το σύστημα είναι έτοιμο να μπει σε λειτουργία και αυτό θα γίνει στις αρχές του καλοκαιριού. Στη συνέχεια τα πρόστιμα θα αρχίσουν να πέφτουν «βροχή» για τους κατόχους των ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους, με τη βεβαίωση να γίνεται στην εφορία (TAXIS) και συνεπώς, όπως ισχύει στην περίπτωση του νέου ΚΟΚ με τις τροχονομικές παραβάσεις, δεν θα μπορούν να «σβηστούν».

Όσοι βρεθούν να έχουν ανασφάλιστο όχημα, θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως 250 ευρώ, με τη μορφή παράβολου και ακολούθως θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους. Αν αγνοήσουν τη σχετική ειδοποίηση, το πρόστιμο διπλασιάζεται (500 €), ενώ θα προβλέπεται αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες, αλλά και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επιβάτης αυτοκινήτου δεν φοράει ζώνη ασφαλείας - Πόσο είναι το πρόστιμο για τον οδηγό

Η Τροχαία απέκτησε drones για να μειώσει την κίνηση - Σε ποιες περιοχές θα πετούν (video)

Τι είναι η «κάλυψη από φυσικά φαινόμενα» και ποιες εξαιρέσεις περιλαμβάνει