Επιβάτης αυτοκινήτου δεν φοράει ζώνη ασφαλείας - Πόσο είναι το πρόστιμο για τον οδηγό


Δείτε τι πρόστιμο βεβαιώνεται στον οδηγό που δεν έχει φροντίσει οι επιβάτες του να φορέσουν ζώνη ασφαλείας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 25/3/2024

Η εποχή όπου η πλειοψηφία των Ελλήνων οδηγών έβλεπαν με καχυποψία τη ζώνη ασφαλείας φαίνεται ότι έχει περάσει. Ποιος μπορεί, άλλωστε, να ξεχάσει επικά ρεπορτάζ από τα ‘90s όπου οδηγοί σήκωναν μπαϊράκι και δήλωναν με αγανάκτηση μπροστά στην κάμερα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τη φορέσουν!

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι οδηγοί επιλέγουν να δεθούν στο κάθισμα, παρόλο που συνεχίζει να υπάρχει μια μικρή μερίδα που δεν συμμορφώνεται με αυτά που προβλέπει ο ΚΟΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Car and Driver και μετά από αρκετά μηνύματα που έχουμε λάβει από αναγνώστες, η Τροχαία Αττικής τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδοθεί σε «σαφάρι», βεβαιώνοντας παραβάσεις για οδηγούς και επιβάτες αυτοκινήτων που δεν φορούν ζώνες ασφαλείας.

Ο «πέλεκυς» που προβλέπει ο Νόμος είναι βαρύς. Σύμφωνα με το άρθρο 12, παρ. 5 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας «η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες των οχημάτων».

Οι παραβάτες οδηγοί τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ και χάνουν το δίπλωμά τους για 10 ημέρες, ενώ στην περίπτωση που επιβάτης πιαστεί να μη φοράει ζώνη ασφαλείας τότε τιμωρείται με πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο βεβαιώνεται στον ίδιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο οδηγός δεν ξεμπερδεύει τόσο εύκολα όταν ένας επιβάτης δεν φοράει ζώνη. Αυτό συμβαίνει επειδή το άρθρο 33, παράγραφος 3 του ΚΟΚ αναφέρει ότι «ο οδηγός μηχανοκίνητου οχήματος και μοτοποδηλάτου επιβάλλεται να μεριμνά για την ασφάλεια των συνεπιβατών του και ειδικότερα να ελέγχει αν φορούν τις ζώνες ασφαλείας και το προστατευτικό κράνος κατά τη μεταφορά τους».

Σε αυτή την περίπτωση ο οδηγός, ακόμα και αν φοράει ο ίδιος τη ζώνη του, τιμωρείται με 40 ευρώ πρόστιμο ενώ χάνει το δίπλωμα και τις πινακίδες τού αυτοκινήτου για 20 ημέρες.

Όπως μαθαίνουμε από αναγνώστες του Car and Driver τις τελευταίες εβδομάδες οι αστυνομικοί της Τροχαίας χρησιμοποιούν αυτή τη διάταξη και βεβαιώνουν αρκετά πρόστιμα στους οδηγούς που δεν έχουν φροντίσει οι επιβάτες τους να φορέσουν ζώνη ασφαλείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός προκαλούσε οργή επειδή δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας (video)

Πώς πρέπει να φορά τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου μία έγκυος

Γιατί πρέπει να δένεις τις ζώνες στα πίσω καθίσματα ακόμα και όταν δεν υπάρχουν επιβάτες