Τέσσερις δεκαετίες κινητήρες turbo από τη Renault


Oι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες της Renault συμπληρώνουν 40 χρόνια ζωής περνώντας από τον μαγικό κόσμο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 σε αυτοκίνητα των κοινών θνητών.

  • 7/2/2019

Το 1977 η Renault παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 ένα μονοθέσιο στην “καρδιά” του οποίου βρίσκεται ένας υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας. Δύο χρόνια αργότερα, η Renault θα γίνει ο πρώτος κατασκευαστής που κατακτά τη νίκη σε Grand Prix της Formula 1 με turbo κινητήρα.

Την ίδια περίοδο οι Γάλλοι περνούν την τεχνολογία της υπερτροφοδότησης και σε αυτοκίνητα ευρείας παραγωγής, φτάνοντας σήμερα να μετρούν τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες εμπειρίας πάνω στον συγκεκριμένο τομέα.

Τέσσερις δεκαετίες γεμάτες από τετράτροχα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην ιστορία της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Ορισμένα από αυτά, δέκα τον αριθμό, φιλοξενεί η Retromobile του 2019, μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις ιστορικού αυτοκινήτου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παρίσι.

Τα Renault 5 Turbo και Renault 5 Alpine ξεχωρίζουν από τη συλλογή με τις υπερτρφοδοτούμενες προτάσεις της Renault όντας μάλιστα τα πρώτα μοντέλα του γάλλου κατασκευαστή -μαζί με το Renault 18- που υιοθέτησαν την τεχνολογία της υπερτροφοδότησης.

Μάλιστα, πίσω από το τιμόνι του Renault 5 Turbo, o Jean Ragnotti κέρδισε -μεταξύ άλλων- τον φημισμένο αγώνα του Monte Carlo το 1981.

Εξίσου χαρακτηριστική είναι και η φιγούρα του Renault Fuego, ενός χορταστικού σε διαστάσεις coupe, το οποίο απέκτησε το 1983 υπερτροφοδοτούμενη έκδοση, συνοδεύοντα τον εξωτικό σχεδιασμό του με τις ανάλογες επιδόσεις.

Και τα δέκα υπερτροφοδοτούμενα Renault που φιλοξενούνται στην Retromobile του 2019 προέρχονται από τη Renault Classic, η οποία διατηρεί στην κατοχή της και συντηρεί περισσότερα από τα 750 ιστορικά μοντέλα της γαλλικής φίρμας.