Τέσσερις καινοτόμες δημιουργίες από νέους designers για έναν καλύτερο κόσμο (video-photos)


Δείτε τις ριζοσπαστικές προτάσεις νέων δημιουργών που συμμετείχαν σε διαγωνισμό της Lexus, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 19/2/2023

Τη δυνατότητα να σχεδιάσουν τα δικά τους πρωτότυπα αυτοκίνητα, μέσω συνεδριών καθοδήγησης από designers παγκόσμιας κλάσης θα έχουν οι τέσσερις νικητήριες συμμετοχές του Lexus Design Award 2023.

Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμό σχεδίασης που αναγνωρίζει ανερχόμενους δημιουργούς σε όλο τον κόσμο. Οι νικητές επιλέχθηκαν από την τριμελή κριτική επιτροπή ανάμεσα σε 2.068 συμμετοχές που εκπροσωπούν 63 χώρες και περιοχές. Τα κριτήρια επιλογής βασίστηκαν στις θεμελιώδεις αρχές της Lexus για τη δημιουργία μιας ευημερούσας κοινωνίας και ενός καλύτερου μέλλοντος: Προβλέψτε, Καινοτομήστε, Σαγηνέψτε και Ενισχύστε την Ευτυχία.

Οι τέσσερις δυναμικές νικητήριες προτάσεις στοχεύουν στην επίλυση συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων για να βοηθήσουν στην προετοιμασία για τις επόμενες δεκαετίες.

«Έχοντας υπηρετήσει ως κριτής από το πρώτο βραβείο σχεδιασμού Lexus, εκτιμώ ακόμη περισσότερο, τη γενναιοδωρία, το ταλέντο και την ενέργεια εκατοντάδων νέων σχεδιαστών από όλο τον κόσμο. Διαπιστώνω ότι συνεχίζεται η εξέλιξη του σχεδιαστικού τομέα, καθώς αυτοί οι σχεδιαστές οραματίζονται όλο και περισσότερο, αλλά διατηρούν και τη ρεαλιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει όχι μόνο την ανθρωπότητα, αλλά και όλη την υπόλοιπη φύση», τόνισε η Paola Antonelli, μία εκ των τριών κριτών του διαγωνισμού.

Οι νικητές και τα projects

Fog-X από τον Pavels Hedström

Το Fog-X είναι ένας επεκτάσιμος κινητός βιότοπος που έχει την ικανότητα να συλλέγει ομίχλη για να παράγει 10 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή νερού σε ξηρά περιβάλλοντα σε όλο τον κόσμο όπου το νερό είναι σπάνιο, αλλά αναγκαίο.

Print Clay Humidifier από τον Jiaming Liu

Πρόκειται για έναν τρισδιάστατα εκτυπωμένο υγραντήρα, κατασκευασμένο με ανακυκλωμένα κεραμικά απορρίμματα. Μπορεί να σταθεί μόνος του ή να χρησιμοποιηθεί σε τοίχο ή παράθυρο, καθιστώντας τον κατάλληλο για μικρούς χώρους. Η μοναδικά διαμορφωμένη κατασκευή αυξάνει την απορρόφηση νερού. Ο σχεδιασμός είναι τόσο λειτουργικός όσο και κομψός.

Touch the Valley από τους Temporary Office

Ένα τρισδιάστατο τοπογραφικό παζλ που μπορεί να φτιαχτεί από άτομα με προβλήματα όρασης. Η διαδικασία συναρμολόγησης τους βοηθά να αντιληφθούν και να αποκτήσουν την εμπειρία του φυσικού κόσμου μέσω της αφής.

Zero Bag από τους Kyeongho Park & Yejin Heo

Μια πρόταση για το πρώτο πλύσιμο ρούχων που αγοράζουμε από ένα κατάστημα. Πρόκειται για μια συσκευασία που περιλαμβάνει τα ρούχα μαζί με απορρυπαντικά από χαρτί, η οποία είναι κατασκευασμένη από πλαστικό που διαλύεται στο νερό. Αφού παραλάβουν τα ρούχα τυλιγμένα σε Zero Bag, οι καταναλωτές θα πρέπει να τοποθετήσουν άθικτη τη συσκευασία στο πλυντήριο. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται τα περιττά απόβλητα από τις συσκευασίες και αφαιρούνται τυχόν χημικά από τα ρούχα.

O δρόμος... για το πρωτότυπο

Οι νικητές ήδη ξεκίνησαν ένα τρίμηνο πρόγραμμα καθοδήγησης στα μέσα Ιανουαρίου, το οποίο θα τους δει να συνεργάζονται με τέσσερις δημιουργούς παγκόσμιας κλάσηςMarjan van Aubel, Joe Doucet, Yuri Suzuki και Sumayya Vally. Αυτή η διαδικασία στοχεύει να βελτιώσει τις ιδέες των νικητών, αναπτύσσοντας πρωτότυπα που ενσωματώνουν τις προτάσεις τους.

«Η εποχή μας είναι γεμάτη προκλήσεις. Πρέπει να σκεφτούμε αν το σχέδιο που δημιουργούμε για το μέλλον θα μπορεί να εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, θα είναι κατάλληλο, πρακτικό και εφικτό; Ελπίζω να τους δώσω μια μελλοντική προοπτική. Για τα ανερχόμενα δημιουργικά ταλέντα, αυτό προσφέρει ένα εφαλτήριο για την καριέρα τους. Είμαι ενθουσιασμένη που είμαι μέρος αυτού του project», τόνισε η Marjan van Aubel.

Αυτή την άνοιξη, η Lexus θα παρουσιάσει τα πρωτότυπα των νικητών που θα έχουν δημιουργηθεί μέσω της αλληλεπίδρασης με τους μέντορες. Επίσης, προκειμένου να γίνει γνωστό το Lexus Design Award 2023 σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, το κοινό θα κληθεί να συμμετάσχει στο People’s Choice Award.

Αυτό το βραβείο θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να επιλέξει το καλύτερο πρωτότυπο θα εκπροσωπεί το Design for a Better Tomorrow. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τη Lexus σε μεταγενέστερη ημερομηνία.