Θα σταματήσει η παραγωγή του MINI στη Βρετανία;


Η προγραμματισμένη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση από την Πρωτοχρονιά, χωρίς πρότερη υπογραφή εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους, ίσως αναγκάσει τον Όμιλο BMW να σταματήσει την παραγωγή του ΜΙΝΙ εκεί.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ.
  • 18/12/2020

Ως γνωστόν, με την αυγή της νέας χρονιάς, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να αποτελεί τυπικά και ουσιαστικά μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο μερών, τότε θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και στις μεταξύ τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστότοπο «bmwblog.com», σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιας μορφής συμφωνία, ο Όμιλος BMW ίσως χρειαστεί να μεταφέρει την παραγωγή του MINI από τις εγκαταστάσεις του στην Οξφόρδη, την ιστορική έδρα του μοντέλου. Όπως αναφέρεται, αυτή θα μπορούσε να γίνει είτε επί ευρωπαϊκού εδάφους (π.χ. στην Αυστρία) είτε στην Κίνα. Επίσης, ο γερμανικός Όμιλος ίσως αναγκαστεί να σταματήσει και την παραγωγή κινητήρων στο εργοστάσιο που έχει στο Hams Hall, πλησίον του Birmingham.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο κ. Nicolas Peter, Οικονομικός Διευθυντής της BMW AG, δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν συμφωνήσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία, το ετήσιο κόστος για τους Βαυαρούς θα αυξηθεί κατά περίπου 3.500.000 ευρώ, εξαιτίας των δασμών και των φόρων που θα ισχύουν. Έτσι, θα είναι οικονομικά ασύμφορη η διατήρηση της παραγωγής εκεί. Επίσης, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές πώλησης των MINI που θα κατασκευάζονται στη Βρετανία αλλά και αυτών των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών τα οποία θα εισάγονται σε αυτή από την αρχή του νέου έτους.

Διαβάστε, επίσης: Δοκιμάζουμε τη νέα BMW X6 xDrive 30d: Οδοστρωτήρας!