Τι σημαίνει το γράμμα «Σ» στο πίσω παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου;


Δείτε ποια κατηγορία οδηγών υποχρεούνται να τοποθετήσουν στο πίσω παρμπρίζ το κεφαλαίο γράμμα «Σ».

  • 24/6/2023

Μετά από μια πολυετή διαβούλευση και έχοντας περάσει... δια πυρός και σιδήρου, η Κυβέρνηση ψήφισε στο τέλος του 2021 έναν νέο νόμο (Υπουργική Απόφαση αριθμ. Δ30Μ3/347507) με τον οποίο επιχειρεί να αναμορφώσει το πλαίσιο της εκπαίδευσης, της θεωρητικής εξέτασης και της πρακτικής δοκιμασίας των υποψήφιων οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης.

Μία από τις μεγάλες αλλαγές αφορά το ηλιακό όριο που μπορούν πλέον οι οδηγοί να αποκτήσουν άδεια οδήγησης και το οποίο ορίζεται στα 17 έτη.

Στην ουσία είναι μια προσωρινή άδεια οδήγησης όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία στους δρόμους εντός της Περιφερειακής Ενότητας που κατοικεί ο οδηγός, μόνο με την παρουσία συνοδού, ενώ συγκεκριμένα για την Αττική η κυκλοφορία επιτρέπεται ενός των ορίων της Περιφέρειας.

Ο συνοδός θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας του και να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης για τουλάχιστον 5 έτη.

Την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη κατηγορία οδηγών είναι υποχρεωμένοι κατά τη μετακίνησή τους να έχουν τοποθετήσει στο πίσω παρμπρίζ το γράμμα «Σ» (από το συνοδός) σε μαύρο χρώμα, εκτυπωμένο σε λευκή επιφάνεια και σε διαστάσεις 12 x 15 cm.

Το διακριτικό σήμα τοποθετείται στη δεξιά άκρη της εσωτερικής πλευράς του πίσω παραθύρου του οχήματος, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διακρίνεται με ευχέρεια από τους οδηγούς των οχημάτων που ακολουθούν.

Με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών, ανεξαρτήτως αν εξακολουθεί να επιβαίνει ή όχι συνοδός στο όχημα, αφαιρείται το διακριτικό σήμα «Σ» και τοποθετείται το γνωστό σε όλους «Ν».