Το άδοξο τέλος της "Αφροαμερικάνικης" Patterson-Greenfield Automobile!


Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία συντελείται από χιλιάδες μικρές εταιρείες που συστάθηκαν, δεν τα κατάφεραν και τελικά εξαφανίστηκαν. Ανάμεσά τους, μία ξεχωρίζει: η Patterson-Greenfield Automobile!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ, ΠΗΓΗ: CAR AND DRIVER USA
  • 21/2/2019

Πρόκειται για τη μόνη εταιρεία στην ως τώρα ιστορία της Αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ η οποία συστάθηκε αποκλειστικά από Αφροαμερικανούς. Ιδρύθηκε το 1915 από τον Frederick Douglas Patterson και κατασκεύαζε αυτοκίνητα και φορτηγά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Η έδρα της εταιρείας ήταν στο Greenfield του Ohio, την πόλη όπου βρέθηκε ο Charles Richard Patterson, ο πατέρας του Frederick. Ο C.R., όπως ήταν γνωστός, δούλευε επιστάτης στην εταιρεία «J.P. Lowe & Company», η οποία βρισκόταν στο Greenfield, και η οποία κατασκεύαζε άμαξες στα τέλη του 1800. 

Ο  Charles R. Patterson είχε ξεφύγει από τη σκλαβιά, είχε μάθει να κατασκευάζει άμαξες και ήταν πολύ καλός στη δουλειά του. Ο James P. Lowe, ο εργοδότης του, διέκρινε τις δεξιότητές του και πρότεινε να χρηματοδοτήσει τον C.R. να φτιάξει τη δική του εταιρεία. Το 1893, ο Patterson κατάφερε να αποκτήσει το μερίδιο που είχε ο Lowe και μετονόμασε την εταιρεία σε «C.R. Patterson, Son & Co». Με τη βοήθεια των γιων του, του Frederick και του Samuel, κατάφερε να την αναπτύξει και να εδραιωθεί χάρη στην καλή ποιότητα και την αξιοπιστία που είχαν οι άμαξές τους. 

Το 1899 πεθαίνει ο Samuel, σε ηλικία 23 ετών, αφήνοντας τον αδερφό του Frederick να αναλαμβάνει καίριο ρόλο στην εταιρεία. Με την αλλαγή του αιώνα άρχισε να διαφαίνεται η τάση και η προτίμηση του κοινού προς τα αυτοκίνητα και συστήνεται η εταιρεία «Patterson-Greenfield Automobile Company». 

Το 1914, ο Frederick Patterson ξεκινά να κατασκευάζει το πρώτο του αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας έναν τετρακύλινδρο κινητήρα της Continental μέγιστης ισχύος 30 PS. Αυτό διατίθετο σε δύο διαφορετικά αμαξώματα, touring και roadster, αλλά δεν μπόρεσε να διαδοθεί σε πωλήσεις καθώς διαφημιζόταν μόνο σε έντυπα που προορίζονταν για Αφροαμερικανούς. 

Το 1920, ίδρυσε την «Greenfield Bus Body Co.» για την κατασκευή φορτηγών και άλλων επαγγελματικών οχημάτων και η ζήτηση γι’ αυτά είναι μεγάλη. Ωστόσο, η οικονομική κρίση του 1929 και ο θάνατος του Frederick Patterson το 1932 έβαλαν τέλος στη λειτουργία της εταιρείας, η οποία παρέμεινε μοναδική στην ιστορία.