Το Audi A4 μετονομάζεται σε Α5 – Τι ισχύει με τους ζυγούς και τους μονούς αριθμούς


Η Audi κάνει «χώρο» στην γκάμα της για τις εξηλεκτρισμένες εκδόσεις, ακολουθώντας μια νέα λογική στις ονομασίες των μοντέλων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 9/3/2023

Η Audi σχεδιάζει μία ριζική αλλαγή στη μεθοδολογία που ακολουθεί, προκειμένου να ονοματίσει τα μοντέλα της. Σύμφωνα με το Auto Express, το A4 θα μετονομαστεί σε A5, διατηρώντας τόσο το sedan αμάξωμα, όσο και το wagon, για λόγους... χωροταξίας.

Η αλλαγή αυτή έγκειται στο γεγονός ότι η Audi σκοπεύει να μετατρέψει όλα τα ζυγά μοντέλα της σε ηλεκτρικά, με αυτά να συνυπάρχουν στην γκάμα των Γερμανών με τις θερμικές τους εκδόσεις. Πιο συγκεκριμένα, το A4 θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό, όπως και το μελλοντικό A6, με το θερμικό -τρέχον- A6 να μετονομάζεται σε A7.

Φυσικά, η επόμενη γενιά ηλεκτρικών μοντέλων της Audi θα διατηρήσει το επίθημα 'E-Tron', στην ίδια φιλοσοφία με τα Q4 E-Tron/Q4 Sportback E-Tron και Q8 E-Tron/Q8 Sportback E-Tron. Δηλαδή, αναμένεται τα ηλεκτροκίνητα A4 και A6 να ονομαστούν A4 E-Tron και A6 E-Tron, αντίστοιχα. Παράλληλα, ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης του A8 είναι ήδη καθ' οδόν με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2024, και ονομασία που ακολουθεί την ίδια γραμμή με τα υπόλοιπα EV των Γερμανών, δηλαδή A8 E-Tron.

Όσο για τα S μοντέλα, η Audi σκοπεύει να υιοθετήσει την ίδια πρακτική και γι αυτά, μετονομάζοντας τους ζυγούς, σε μονούς αριθμούς. Για παράδειγμα, το S5 Sedan και S5 Avant πρόκειται να πάρουν τη θέση τους στον κατάλογο της εταιρείας τα επόμενα χρόνια, όπως και -θεωρητικά- το S7, με τις εκδόσεις Sportback να προσφέρουν την ονομασία τους στο τέλος κάθε τίτλου για να ξεχωρίζουν από τις άλλες δύο εκδόσεις (sedan και wagon).

Εκτός αυτού, η Audi έχει ήδη στα σχέδιά της ένα EV υψηλών επιδόσεων, με το RS6 E-Tron να είναι το «υποψήφιο» μοντέλο γι αυτήν την προαγωγή. Πάντως, τα νέα EV των Γερμανών θα χρησιμοποιούν τις δικές τους πλατφόρμες, χωρίς να μοιράζονται την ίδια βάση με τα θερμικά μοντέλα της εταιρείας.

Το τελευταίο όχημα με ΜΕΚ θα καταφτάσει από την Audi το 2025, κι έτσι κάθε νέο μοντέλο από το 2026 κι έπειτα θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό, με τον τερματισμό της παραγωγής βενζινοκίνητων και ντίζελ οχημάτων να έρχεται μέχρι το 2033.