To BAC Mono R είναι ένα super car για έναν και μόνο


Με εντυπωσιακή τεχνολογία και αριθμητικά δεδομένα το MonoR της BAC πραγματικά εντυπωσιάζει από όλες τις απόψεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/7/2019

Το BAC Mono έχει παρουσιαστεί το 2011 και τώρα, 8 ολόκληρα χρόνια μετά, παρουσιάζεται η επόμενη εκδοχή. Η οποία, παρόλο που η BAC λέει ότι πρόκειται για ένα τελείως καινούργιο μοντέλο, μοιάζει με μια βελτιωμένη εκδοχή του αρχέτυπου. Ανεξάρτητα πάντως από το αν είναι τελείως καινούργιο ή απλά ανανεωμένο είναι κατά 25 kg πιο ελαφρύ και κατά 35 PS πιο ισχυρό σε σχέση με την αρχική εκδοχή.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο κινητήρας του Mono R, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε συνεργασία με την Mountune. Έχει χωρητικότητα 2.500 cc και αποδίδει 345 PS, γεγονός που μεταφράζεται σε ειδική ισχύ 138 ίππων το λίτρο, τιμή κορυφαία παγκοσμίως για ατμοσφαιρικό σύνολο.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το βάρος των 555 kg, τότε προκύπτει μια αναλογία 1,61 κιλών ανά ίππο, που είναι επίσης εντυπωσιακή. Η BAC πάντως λέει πως όλες οι επιφάνειες και μαζί του και 44 στοιχεία από ανθρακόνημα έχουν επανασχεδιαστεί προκειμένου το Mono R να αποκτήσει μια πιο επιθετική αλλά ταυτόχρονα και φουτουριστική εμφάνιση.

Το πλαίσιο είναι από μαγνήσιο, το ίδιο και η μετάδοση, όλα τα στοιχεία προέρχονται από γνωστούς και κορυφαίους κατασκευαστές, ενώ για τις επιδόσεις σημειώστε ένα 0-100 km/h οριακά πάνω από τα 2,5 sec και μια τελική ταχύτητα 274 km/h.

Το BAC Mono R θα κατασκευαστεί σε 30 αντίτυπα που όλα έχουν πουληθεί έναντι 240.000 δολαρίων το καθένα.