Το Dacia Duster του 2024 θα είναι υβριδικό!


Στην επερχόμενη τρίτη γενιά του πολύ δημοφιλούς Dacia Duster θα κάνει ντεμπούτο η υβριδική έκδοση 1.8 E-Tech της Renault. Ποιες πληροφορίες γνωρίζουμε για το υβριδικό Duster.

  • 9/8/2021

Τα προσιτά υβριδικά αυτοκίνητα είναι κάτι που περιμένουμε καιρό και θα γίνουν σύντομα πραγματικότητα από την Dacia. Η ρουμάνικη εταιρεία ετοιμάζει ήδη την τρίτη γενιά του Dacia Duster, που θα βγει στην αγορά το 2024 και θα ποντάρει στην ηλεκτροδότηση. Στο πολύ δημοφιλές μοντέλο σε όλη την Ευρώπη θα κάνει ντεμπούτο η υβριδική τεχνολογία 1.8 E-Tech, πάνω στην οποία ήδη εργάζεται ο Όμιλος Renault.

Το πρώτο υβριδικό αυτοκίνητο της Dacia μάλιστα βρίσκεται χρονικά πολύ κοντά. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ο αντικαταστάτης του Dacia Lodgy και του Dacia Logan MCV θα κάνει ντεμπούτο με μία υβριδική έκδοση. Ένα επταθέσιο crossover με μια καθαρά οικογενειακή προσέγγιση που βασίζεται στην πλατφόρμα CMF του Ομίλου Renault και θα εγκαινιάσει μια νέα εποχή για τον Ρουμάνο κατασκευαστή.

Αυτή την εποχή, στη Renault βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες για την ανάπτυξη της νέας υβριδικής τεχνολογίας E-Tech που θα κάνει το ντεμπούτο της στην τρίτη γενιά Dacia Duster το 2024.

Η τεχνολογία 1.6 E-Tech, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη γκάμα της Renault και η οποία θα είναι διαθέσιμη στη Dacia με το 7θέσιο μοντέλο που αναφέρουμε παραπάνω, δεν θα χρησιμοποιηθεί στην επόμενη γενιά του Duster. Ο Όμιλος Renault έχει ήδη δρομολογήσει την ανάπτυξη νέων υβριδικών εκδόσεων με βενζινοκινητήρα 1,8 λίτρων (HR18).

Την εποχή που το υβριδικό σύστημα E-Tech της Renault παρουσιάστηκε στο Clio, οι μηχανικοί της γαλλικής εταιρείας παραδέχτηκαν ότι υπήρχαν πολλά περιθώρια βελτίωσης όσον αφορά την απόδοση και τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Ακριβώς για αυτό το λόγο το Groupe Renault αναπτύσσει τώρα μια νέα έκδοση που θα βασίζεται στον ατμοσφαιρικό κινητήρα 1,8 λίτρων, ο οποίος αποτελεί εξέλιξη του μπλοκ των 1,6 λίτρων. Ο νέος κινητήρας θα χρησιμοποιεί τον κύκλο Atkinson, ενώ θα έχει μια σειρά βελτιώσεων που θα είναι το κλειδί για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Υπενθυμίζουμε ότι το Dacia Duster μόλις έχει υποστεί μία ελαφριά ανανέωση στο μέσο του κύκλου ζωής του. Το 2024 όταν και θα δούμε το Duster τρίτης γενιάς θα έχουμε ένα μοντέλο που σε τεχνικό επίπεδο δεν θα σχετίζεται σε τίποτα με το τρέχον, αφού θα χτιστεί πάνω στην πλατφόρμα CMF, μία αρχιτεκτονική που ανοίγει την πόρτα στην ηλεκτροδότηση.

Ένα χρόνο αργότερα από το Duster, το 2025 θα είναι έτοιμος και ο μεγάλος αδελφός του, το Dacia Bigster, που αναμένουμε ότι θα επωφεληθεί από αυτήν την τεχνολογία.